Νικητής ο Όλαφ Σολτς και στο δεύτερο ντιμπέιτ των γερμανικών εκλογών

Από το Kappa Newsdesk

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επικράτησε και στο δεύτερο και προτελευταίο ντιμπέιτ των γερμανικών εκλογών, το οποίο διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής, αν και οι ανθυποψήφιοί του Άρμιν Λάσετ από τους Χριστιανοδημοκράτες και Ανναλένα Μπέρμποκ από τους Πράσινους είχαν αισθητά βελτιωμένη παρουσία.

Ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ ως ο πλέον ικανός και πειστικός από τους υποψήφιους Καγκελάριους, σύμφωνα με άμεση δημοσκόπηση που διεξήγαγε η infratest dimap. Τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών έκρινε ως πιο πειστικό το 36% των αναποφάσιστων, ενώ οι Λάσετ και Μπέρμποκ έλαβαν 25% σε θετικές γνώμες ο καθένας. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ο Σολτς συγκέντρωσε το 39% των θετικών γνωμών, ενώ Λάσετ και Μπέρμποκ συγκέντρωσαν από 26% ο καθένας. Η υποψήφια των Πρασίνων πάντως κρίθηκε ως η πλέον συμπαθής από τους υποψήφιους από το 39% των ερωτηθέντων, ενώ ο Σολτς έφτασε στο 36% και ο Λάσετ μόνο στο 18%.

Συγκυβέρνηση με την Αριστερά και δικαστικές έρευνες στο Υπουργείο Οικονομικών

Ο Άρμιν Λάσετ υπήρξε αυτήν τη φορά πιο επιθετικός απέναντι στον Όλαφ Σολτς, γνωρίζοντας ότι παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά και κατηγόρησε τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για τη στάση του ως Υπουργός Οικονομικών στην αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έφερε ως παράδειγμα την έφοδο που πραγματοποίησε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία στα γραφεία της διεύθυνσης οικονομικών πληροφοριών του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στα πλαίσια έρευνας για πιθανή αποσιώπηση παράνομων πληρωμών προς την Αφρική. “Αν ο Υπουργός μου των Οικονομικών λειτουργούσε όπως εσείς, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα”, ανέφερε ο Λάσετ. Ο Σολτς χαρακτήρισε “ανέντιμη” την επίθεση του Χριστιανοδημοκράτη αντιπάλου του και αντέτεινε ότι στα τρία χρόνια της θητείας του έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Η πιθανότητα συγκρότησης συγκυβέρνησης ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά [Die Linke] συγκέντρωσε επίσης τα πυρά του Άρμιν Λάσετ, καθώς το αριστερό κόμμα τίθεται ξεκάθαρα κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μπέρμποκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνομιλιών με την Αριστερά, λέγοντας πως “φυσικά είναι ένα δημοκρατικό κόμμα” που δεν εκπροσωπεί τόσο ακραίες θέσεις όσο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία [AfD] στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος. Και ο Σολτς από την πλευρά του δεν απέκλεισε εκ προοιμίου τις συνομιλίες με την Αριστερά, αλλά πρόσθεσε πως “η αναγνώριση των διατλαντικών σχέσεων, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητα για μια καλή διακυβέρνηση”.

Το τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών.

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα

Εν τω μεταξύ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα [SPD] και τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα CDU και CSU. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Insa που δημοσίευσε η Bild am Sonntag, οι Σοσιαλδημοκράτες ανέβηκαν κατά μια μονάδα στο 26%, ενώ οι Χριστανοδημοκράτες παρέμειναν στο 20% και οι Πράσινοι έπεσαν κατά μια μονάδα στο 15%. Σε δημοσκόπηση της infratest dimap αναδεικνύεται το σαφές προβάδισμα του Όλαφ Σολτς για την Καγκελαρία, με το 55% των Γερμανών να τον θεωρούν ως τον ικανότερο να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τον Άρμιν Λάσετ εμπιστεύεται το 14% και την Ανναλένα Μπέρμποκ το 7%.

Δείτε εδώ το βίντεο με το δεύτερο ντιμπέιτ των γερμανικών εκλογών: