Από το Kappa Newsdesk
Πολύωρη συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία και την άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν το βράδυ της Τρίτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια του δείπνου πριν από τη σημερινή Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο κάστρο Μπρντό της Σλοβενίας. Την άτυπη συνεδρίαση συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να συζητηθεί το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, ύστερα από τις σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις ως προς το Αφγανιστάν και τη συμφωνία AUKUS, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη ημιαγωγών.
Η Γαλλία κυρίως με τον Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υποστηρίζουν την ανάπτυξη μιας διακριτής και λειτουργικής αυτονομίας της Ένωσης, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και να υπερασπίσει τα συμφερόντά της, όπου αυτά διακυβεύονται. Υπάρχουν όμως κάποια κράτη-μέλη, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες, που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ανάπτυξη αυτόνομου αμυντικού βραχίονα από την Ένωση, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει τη συνοχή του NATO.
Η συζήτηση στο δείπνο διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα, αφού ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε από τους ηγέτες να αφήσουν έξω από την αίθουσα τα κινητά τους, “για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα της συζήτησης για το ρόλο της ΕΕ στον κόσμο”, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πριν από το δείπνο πάντως ο Πρόεδρος της Λετονίας Κρίσγιανις Κάρινς συνόψισε ουσιαστικά τη θέση των Βαλτικών χωρών και κάποιων Ανατολικών, πως “η συμμαχία ΕΕ-NATO, η διατλαντική συμμαχία είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, η οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υπονομευθεί”.
Μακρόν: Να θέσουμε σαφείς στόχους για την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και την άμυνα
Προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η πρόσφατη κρίση [υπονοώντας τη συμφωνία AUKUS] έδειξε πως αφενός πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους και φίλους μας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να χτίσουμε την αυτονομία μας όσον αφορά την ασφάλεια και την ενεργειακή, τη βιομηχανική, την τεχνολογική και την στρατιωτική ανεξαρτησία.
Μητσοτάκης: Ενημέρωσα αναλυτικά τους ομολόγους μου για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα το πρωί πως ενημέρωσε αναλυτικά τους Ευρωπαίους ηγέτες για την “πολύ σημαντική” Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία. “Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Μισέλ: Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε μια δήλωση, με την οποία εξάρει τη σημασία της σχέσης της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα προαναγγέλλει πρωτοβουλίες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, των ψηφιακών, της κυβερνοασφάλειας, των ημιαγωγών, της βιομηχανικής πολιτικής, του εμπορίου και της ενίσχυσης της Ενιαίας Αγοράς. Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο την ολοκληρωμένη πρόταση για τη “Στρατηγική Πυξίδα” της Ένωσης, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, και, εάν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο του Μαρτίου, θα προκύψει μια “νέα πολιτική δήλωση” από κοινού με το NATO, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ολόκληρη η δήλωση του Σαρλ Μισέλ:
Η ΕΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολυμέρειας (ΟΗΕ, G20, G7, κ.λπ.) και υπερασπιστής μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.
Η ΕΕ είναι ανοικτή στον κόσμο και απορρίπτει τον προστατευτισμό. Δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους ομοϊδεάτες εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ και εντός του ΝΑΤΟ, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειάς μας.
Η ενότητά μας είναι το βασικό μας ατού. Δρώντας μαζί, θα αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας.
Αντλώντας διδάγματα από πρόσφατες κρίσεις, δεσμευόμαστε να εδραιώσουμε τις δυνάμεις μας και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, μειώνοντας τις κρίσιμες εξαρτήσεις μας.
Για να γίνει πιο αποτελεσματική και διεκδικητική στη διεθνή σκηνή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα:
• Ως οικονομική δύναμη: μέσω της Ενιαίας Αγοράς μας, θέτοντας στάνταρντς (κλίμα, ενέργεια, ψηφιακά, βιομηχανική πολιτική), ίσοι όροι ανταγωνισμού, αμοιβαιότητα.
• Στην ασφάλεια και την άμυνα της ΕΕ.
Θα επιδιώξουμε επίσης τα δικά μας συμφέροντα, ιδίως έναντι της Κίνας, την οποία θεωρούμε ανταγωνιστή, εταίρο και συστημικό αντίπαλο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καθοδηγήσει αυτήν τη διαδικασία.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο της στρατηγικής πυξίδας τον Νοέμβριο του 2021. Θα επανέλθουμε σε αυτό τον Δεκέμβριο. Θα το εγκρίνουμε τον Μάρτιο στο τακτικό Ευρωπαϊκό μας Συμβούλιο για την άμυνα. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσουμε στα διάφορα υπάρχοντα πλάνα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Θα εργαστούμε για μια νέα πολιτική δήλωση με το ΝΑΤΟ, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022.
Θα μειώσουμε τις εξαρτήσεις και θα επιτύχουμε ανθεκτικότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, τα ψηφιακά, η κυβερνοασφάλεια, οι ημιαγωγοί, η βιομηχανική πολιτική, το εμπόριο και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Θα επιστρέφουμε τακτικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αυτά τα θέματα, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο.