Ισραηλινή Κυβέρνηση: Θα προχωρήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις σχέσεις μας με την Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Το Ισραήλ θα προωθήσει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό θα γίνει με “πολύ μεγάλη προσοχή” και “αργά”. Αυτό δήλωσε σήμερα ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος στο κρατικό κανάλι του Ισραήλ. “Δεν είναι και μεγάλοι φίλοι με το Ιράν, να πούμε το λιγότερο, γι’ αυτό και εμείς δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε μια υπερβολική καθαρότητα που θα μας εμποδίσει από μελλοντικές δράσεις και χτίσιμο συμμαχιών”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. “Οι παίκτες στην περιοχή γνωρίζουν ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, με την Τουρκία συνομιλεί κανείς, αλλά με προσοχή”.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού αξιωματούχου έρχονται υπό τη σκιά της πιθανής επίσκεψης, μετά από πολλά χρόνια, του Προέδρου της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ τον Μάρτιο στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος τηλεφώνησε την Κυριακή στον Τούρκο ομόλογό για να του ευχηθεί για την υγεία του, λόγω της διάγνωσης του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με Covid-19.

“Η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα γίνει εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας”

Η προσεκτική αυτή προσέγγιση του Ισραήλ προς την Τουρκία δεν πρόκειται να συμβεί εις βάρος των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα Ισραηλινοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα Haaretz. “Οι δύο αυτές χώρες δεν εξέφρασαν αντίρρηση για τη βελτίωση των σχέσεων [του Ισραήλ] με την Τουρκία, καθώς και εκείνες προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μαζί της”.