“Το Ανατολικό Μέτωπο” — 15 Φεβρουαρίου 2022

Από το Kappa Newsdesk

Ημερήσια περίληψη των ειδήσεων και πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σημάδια αποκλιμάκωσης από τη Μόσχα, αποδείξεις ζητά η Δύση. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης πως ορισμένα τμήματα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. Η είδηση προκάλεσε αισιοδοξία ότι μπορεί να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στη διένεξη και οι διεθνείς αγορές σημείωσαν άνοδο. “Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο”, ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Όλαφ Σολτς στη Μόσχα, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Δύση. Ο Γερμανός Καγκελάριος ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ότι “δεν θα ακολουθήσει πόλεμος” και ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι “αδιαπραγμάτευτη”. “Η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη Ρωσία, όχι εναντίον της Ρωσίας”, επισήμανε. Η Δούμα υπερψήφισε σχέδιο νόμου με το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των αποσχιστικών επαρχιών του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν λέει ότι είναι καλύτερο να επιδιωχθεί η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Στόλτενμπεργκ: Θετικό δείγμα η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, αλλά δεν υπάρχουν δείγματα στο πεδίο να επιβεβαιώνουν την αποχώρηση. “Πρέπει να δώσουμε κάθε ευκαιρία στη διπλωματία”, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό μήνυμά του, και πρόσθεσε πως η δήλωση της Ρωσίας για αποχώρηση μέρους των στρατευμάτων της είναι ένα θετικό δείγμα αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την εξέλιξη αυτή στο πεδίο. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ωριαία συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν.

“Η Ουκρανία μαζί με τους συμμάχους της καταφέρνει να αποκρούσει τη Ρωσία”. Με επίδειξη αυτοπεποίθησης αντέδρασε η Ουκρανία στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι αποχωρεί ένα μέρος των στρατευμάτων από τα σύνορα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι “βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου” και η διπλωματία συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως δεν υπάρχει ούτε ένας ρωσικός επιθετικός σχηματισμός κοντά στα σύνορα, ενώ ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας δήλωσε πως δεν αναμένεται ρωσική επίθεση στις 16 ή 17 Φεβρουαρίου.

Μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Άμυνας, ο Στρατός, η μεγαλύτερη κρατική Τράπεζα και η μεγαλύτερη ιδιωτική Τράπεζα έπεσαν θύματα μαζικής κυβερνοεπίθεσης την Τρίτη, με αποτέλεσμα να πέσουν οι σχετικές ιστοσελίδες και να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

ΗΠΑ: Όργανο της ρωσικής προπαγάνδας ο οικονομικός ιστότοπος Zero Hedge. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον γνωστό ιστότοπο Zero Hedge ότι αποτελεί όργανο του μηχανισμού προπαγάνδας της Μόσχας, χωρίς να είναι σαφές εάν γίνεται κατόπιν εντολών από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε νέα δίκη ο Ναβάλνι, κινδυνεύει με δεκαπέντε χρόνια φυλακή. Με την κατηγορία της απάτης και της προσβολής δικαστηρίου δικάζεται ξανά ο Ρώσος αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι, με τη δίκη να διεξάγεται μέσα στις φυλακές όπου κρατείται.