Μέχρι που θα φθάσει ο Πούτιν στην Ουκρανία; — Η εκτίμηση των γερμανικών υπηρεσιών

Από το Kappa Newsdesk

Ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την αργή προέλασή τους στην Ουκρανία, το ερώτημα που απασχολεί τις ηγεσίες των χωρών της Δύσης και των διεθνών αναλυτών είναι το ποιός είναι ο τελικός στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας και οι υπηρεσίες του γερμανικού στρατού, οι οποίες έχουν μια καλή γνώση της περιοχής κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα βάσει αναλύσεων και πληροφοριών από το πεδίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, η πρόγνωση των γερμανικών υπηρεσιών ειδικών για την πιθανή εξέλιξη του πολέμου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη “τουλάχιστον” της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ παραμένει ως βασικό σχέδιο η κατάληψη της πόλης του Κιέβου. Ο πόλεμος αναμένεται δε να λάβει ακόμη πιο αιματηρή μορφή, καθώς ο ρωσικός στρατός δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη μερικά από τα βασικά οπλικά του συστήματα του και ορισμένες μονάδες που είναι ετοιμοπόλεμες κοντά στα σύνορα δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Δεν διαφαίνεται εσωτερική αμφισβήτηση του Πούτιν

Οι γερμανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι “επί του παρόντος” δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη δύναμη και την επιρροή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντίθετως, το περιβάλλον του Ρώσου ηγέτη παραμένει πιστό στον Πρόεδρο. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν έχει αποτραβηχθεί όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, και φέρεται να περνά πολλές ώρες με ανάγνωση ιστορικών και ιδεολογικών κειμένων και πως συγγράφει και δικά του κείμενα, ενώ δεν ασχολείται πλέον ενεργά με θέματα εσωτερικής ή οικονομικής πολιτικής.

Χαμηλό το ηθικό του ρωσικού στρατού

Σύμφωνα με κύκλους των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι ρωσικές απώλειες μετά από μια εβδομάδα πολέμου είναι σχεδόν σίγουρα πολύ υψηλότερες από τον επίσημο αριθμό των περίπου 500 νεκρών και 1.600 τραυματιών. Συνολικά, η ρωσική πλευρά πιθανότατα ανέμενε πολύ πιο γρήγορη προέλαση και κατάληψη στρατηγικά σημαντικών πόλεων όπως το Χάρκοβο, η Χερσώνα, η Μαριούπολη, η Οδησσός και το Κίεβο. Φέρεται να υπάρχει σοβαρή απογοήτευση στον ρωσικό στρατό, καθώς έχουν γίνει σοβαρά λάθη στην επιμελητεία και η προμήθεια τροφίμων, βενζίνης και πυρομαχικών είναι κάθε άλλο παρά ομαλή. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας, θεωρούνται αξιόπιστες οι αναφορές για λιποταξίες και αποφυγή εμπλοκής στις μάχες από Ρώσους στρατιώτες.

Αναμένεται η κατάληψη του Κιέβου

Στα πρώτα κύματα των επιθέσεων, αναπτύχθηκαν κυρίως νέοι και άπειροι στρατιώτες που συνήθως ήταν κληρωτοί. Ενδεχομένως αυτό να επιλέχθηκε εσκεμμένα, σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς ασφαλείας. Πιθανώς επιλέχθηκε ως τακτική να θυσιαστούν αυτές οι μονάδες προκειμένου αρχικά να εμπλακούν και να φθείρουν τον ουκρανικό στρατό σε εξαντλητικές μάχες, και στη συνέχεια να αναπτυχθούν οι καλύτερα εξοπλισμένες και πολύ πιο έμπειρες μονάδες για να θέσουν υπό πολιορκία τις ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με κύκλους των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, αναμένεται ότι τελικά οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν και το Κίεβο. Το πότε θα συμβεί αυτό παραμένει όμως ασαφές. Θα μπορούσε να προηγηθεί μια παρατεταμένη στρατιωτική περικύκλωση και πολιορκία της πόλης, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό και διακοπή της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και της τροφοδοσίας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο συζητούν Γερμανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, σε συνδυασμό με μια “πρόταση” για ασφαλή εκκένωση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας από τους πολίτες. Στη χειρότερη περίπτωση, όσοι παραμείνουν θα χαρακτηριστούν από τη Μόσχα ένοπλες εχθρικές δυνάμεις και θα εξοντωθούν με ανηλεείς βομβαρδισμούς. Παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κατά τον οποίο η πρωτεύουσα Γκρόζνι καταστράφηκε εντελώς.