Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: “Πιο ισχυρή από ποτέ η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ” [φωτό, βίντεο]

Από το Kappa Newsdesk

Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ενώ οι δύο ηγέτες εξήραν το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να αναφέρει πως “σήμερα η φιλία μας, η συνεργασία μας και η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ”.

Αγορά μιας μοίρας μαχητικών F-35 από την Ελλάδα

Η αμυντική συνεργασία έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στις συνομιλίες των δύο ηγετών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και με στόχο να προστεθεί “αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας”, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι τα πέμπτης γενιάς αμερικανικά μαχητικά να ενταχθούν στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας μετά το 2028, “όταν, και όπως ειπώθηκε με έμφαση, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση”. Προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F-35 Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. “Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030”, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ, με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.

“Πολύ ικανοποιημένη” η Αθήνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που αναφέρει το ΑΠΕ, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ’ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Ουκρανία και ενέργεια στο προσκήνιο

Η συζήτηση των δύο ηγετών περιεστράφη εκτενώς γύρω από το ουκρανικό ζήτημα και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πολλή συζήτηση έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις πολλές και σημαντικές πλέον αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει ο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί προσεχώς την Ελλάδα.

Συναντίληψη υπήρξε αναμεσα στους δύο ηγέτες ως προς το ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμου έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Μαΐου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του Προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να συνεργαστούν στενά. “Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προυπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαικό επίπεδο”, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από μία παρέμβαση πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάντως, “δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου”. Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Eastmed η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος. Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Παράλληλα έγινε χθες γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός όρισε σύμβουλό του για διεθνή ενεργειακά ζητήματα τον Νίκο Τσάφο, Πρόεδρο του Τμήματος Ενέργειας και Γεωπολιτικής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.

Αναφορές σε τουρκική προκλητικότητα και Κυπριακό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. “Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο”, σημείωναν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε έμμεσα στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας λέγοντας: “Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση”.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, τόνιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό “χωρίς να μασήσει» τα λόγια του”, διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο.