Από το Kappa Newsdesk/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
“Κατηγορηματικά αντίθετος” δηλώνει ο πρώην πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ στην άποψη που εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “δεν πρέπει να ταπεινωθεί”, όπως και στις εκκλήσεις προς την Ουκρανία να αποδεχθεί εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την ειρήνη. “Τι έχει κάνει ο Πούτιν για να αξίζει κάτι τέτοιο;”, αναφέρει ο Ρώσος πολιτικός και προσθέτει: ”Είναι μια υπερβολικά ρεαλιστική θέση”.
“Ο Πούτιν που ήξερα ήταν διαφορετικός”
Ο Κασιάνοφ διετέλεσε Πρωθυπουργός επί Προεδρίας Πούτιν από το 2000 μέχρι το 2004, όταν και παύθηκε από τον Ρώσο ηγέτη, πέρασε στην αντιπολίτευση και πλέον ηγείται του Κόμματος Λαϊκής Ελευθερίας (ПАРНАС), ενός μικρού φιλελεύθερου κόμματος. Αλλά ακόμα και στους χειρότερους εφιάλτες του, ο Μιχαήλ Κασιάνοφ λέει πως δεν μπορούσε να φανταστεί τον πρώην ηγέτη του να ξεκινούσε την εισβολή στην Ουκρανία. “Ο Πούτιν που ήξερα ήταν διαφορετικός”, είπε ο Κασιάνοφ κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας συνέντευξης, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ρώσος πολιτικός εκτιμά πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία θα επανέλθει σε μια ”δημοκρατική πορεία” κάποια μέρα. Ο 64χρονος πρώην Πρωθυπουργός εξηγεί ότι δεν πίστευε, όπως πολλοί Ρώσοι, ότι θα ξεσπούσε πόλεμος. Αναφέρει ότι τελικά κατάλαβε τι διαφαινόταν τρεις μέρες πριν από την εισβολή, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε σε μια καλά σκηνοθετημένη συνεδρίαση με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. ”Όταν παρακολούθησα εκείνη τη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τελικά κατάλαβα ότι ναι, θα γινόταν πόλεμος”, λέει ο Κασιάνοφ. ”Γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους και κοιτάζοντάς τους, είδα ότι ο Πούτιν δεν ήταν ο εαυτός του. Όχι ιατρικά, αλλά πολιτικά”, προσθέτει.
“Εάν πέσει η Ουκρανία, τότε οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες”
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρώην Πρωθυπουργό, “εάν πέσει η Ουκρανία, τότε οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες” στη λίστα, και προσθέτει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο 69χρονος πρώην πράκτορας της KGB, έχει χτίσει ένα σύστημα που βασίζεται στην ατιμωρησία και τον φόβο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2000. “Αυτά είναι τα επιτεύγματα ενός συστήματος που, με την ενθάρρυνση του Πούτιν ως αρχηγού του κράτους, άρχισε να λειτουργεί ακόμη πιο κυνικά και σκληρά από ό,τι στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης”», είπε. “Βασικά, είναι ένα σύστημα παρόμοιο με την KGB που βασίζεται στην πλήρη ατιμωρησία. Είναι σαφές ότι δεν περιμένουν να τιμωρηθούν”, συνεχίζει. Ο Κασιάνοφ είπε ότι έφυγε από τη Ρωσία λόγω της αντίθεσής του στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο σε ποια χώρα βρίσκεται, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
“Τεράστιες προκλήσεις”
Για τη μετά τον Πούτιν περίοδο, ο Μιχαήλ Κασιάνοφ πιστεύει ότι ο διάδοχός του θα είναι υπό τις εντολές των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά ότι δεν θα μπορέσει να ελέγξει το σύστημα που υπάρχει για πολύ καιρό και ότι τελικά θα διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. “Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στον δρόμο της οικοδόμησης ενός δημοκρατικού κράτους”, λέει, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να “αποκομμουνιστικοποιηθεί” και να “αποπουτινιστεί” η χώρα. “Θα είναι πολύ δύσκολο, ειδικά μετά από αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο” στην Ουκρανία, προειδοποιεί.
Σύμφωνα με τον Κασιάνοφ, μία από τις προτεραιότητες θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες θεωρεί “φυσικούς εταίρους” της Μόσχας. Ενώ η ρωσική αντιπολίτευση συχνά περιγράφεται ως ιδιαίτερα διχασμένη ώστε να μπορέσει να νικήσει τον Πούτιν, ο Ρώσος πρώην Πρωθυπουργός πιστεύει επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα. “Μετά την τραγωδία που βλέπουμε, η αντιπολίτευση θα ενωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό”, είπε, ενώ περιέγραψε το μέγεθος του τιτάνιου έργου που θα τον περίμενε στη συνέχεια. “Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε τα πάντα από την αρχή. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά έναν ολόκληρο κύκλο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων”, είπε. “Αυτές είναι τεράστιες και δύσκολες προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν”.