Από το Kappa Newsdesk
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την Τετάρτη στο Κογκρέσο οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές την 20λεπτη ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον και συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζό Μπάιντεν, κλείνοντας συμφωνία για την προμήθεια μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.
Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κογκρέσο:
“Η βοήθεια που μας δίνετε δεν είναι φιλανθρωπία”
Ο Ουκρανός ηγέτης είπε στους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ότι παρά τις αντιξοότητες η χώρα του εξακολουθεί να αντέχει και ευχαρίστησε τους Αμερικανούς πολίτες που βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας με χρήματα που δεν είναι “φιλανθρωπία”, αλλά “επένδυση” στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία.
Η αστραπιαία επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον -το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο- είχε ως στόχο την αναζωογόνηση της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων προς τη χώρα του, σε μια στιγμή που επικρατεί ανησυχία για την πιθανότητα κόπωσης των Δυτικών συμμάχων από τον πολυδάπανο πόλεμο και την κρίση που η σύγκρουση προκαλεί στις αγορές της ενέργειας και τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ που παρασχέθηκαν τον περασμένο χρόνο ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να νικήσει τη Ρωσία και έκανε έκκληση για ακόμη περισσότερη βοήθεια στο μέλλον. “Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία”, ανέφερε ο Ζελένσκι. “Είναι μια επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία που χειριζόμαστε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο”.
Χορήγηση συστοιχίας Patriot και δέσμευση Μπάιντεν για “δίκαιη ειρήνη”
Λίγο πριν την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot. Παράλληλα, το Κογκρέσο σχεδιάζει να εγκρίνει εντός της εβδομάδας ένα νέο πακέτο ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία.
Η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου στο Κογκρέσο έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου έγιναν συζητήσεις για την κοινή στρατηγική στον πόλεμο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνσει ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα διατηρήσουν την “ενωμένη άμυνά τους”, και πως η Ρωσία διεξάγει μια “βίαιη επίθεση στο δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως έθνος”. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην επίτευξη μιας “δίκαιης ειρήνης”. Ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι ήθελε να επισκεφθεί νωρίτερα την Ουάσινγκτον και πως η επίσκεψή του τώρα δείχνει ότι η κατάσταση “είναι υπό έλεγχο, λόγω της δικής σας υποστήριξης”.
Ριψοκίνδυνο ταξίδι υπό ΝΑΤΟική προστασία
Το εξαιρετικά ριξοκίνδυνο και ευαίσθητο ταξίδι του Ουκρανού Προέδρου στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε μετά από 10 μήνες ενός βάναυσου πολέμου που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές και ανυπολόγιστες καταστροφές για τους Ουκρανούς πολίτες. Ο Ζελένσκι ταξίδεψε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υπό ΝΑΤΟική προστασία από την Πολωνία, στην οποία έφτασε με τρένο υπό άκρα μυστικότητα. Η επίσκεψη ετοιμαζόταν εδώ και καιρό, αλλά μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες προέκυψαν οι κατάλληλες συνθήκες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Ζελένσκι παρέμεινε λιγότερο από 10 ώρες στην Ουάσιγκτον πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής προς την Ουκρανία.
Ιστορικές αναφορές και “standing ovation”
Στην ομιλία του προς τα δύο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ζελένσκι, ο οποίος φορούσε ένα στρατιωτικό πουλόβερ και αρβύλες, ανέφερε τις νίκες των ΗΠΑ στη Μάχη των Αρδεννών τον Δεκέμβριο του 1944, ένα καθοριστικό σημείο στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μάχη της Σαρατόγκα, τη νίκη των επαναστατημένων Αμερικών το 1777, η οποία βοήθησε σημαντικά στην απόφαση της Γαλλίας να βοηθήσει στην ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ουκρανός ηγέτης προέβλεψε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ένα “σημείο καμπής” για τον πόλεμο με τη Ρωσία, “όταν το ουκρανικό θάρρος και η αμερικανική αποφασιστικότητα θα κληθούν να εγγυηθούν το μέλλον της κοινής μας ελευθερίας – την ελευθερία των ανθρώπων που υπερασπίζονται τις αξίες τους”.
Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν όρθια τον Ζελένσκι, όταν εκείνος χάρισε στους νομοθέτες μια ουκρανική σημαία με αυτόγραφα από στρατιώτης της πρώτης γραμμής στο Μπάχμουτ, όπου τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονται σκληρές μάχες καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να καταλάβουν την πολή αυτή της επαρχίας Ντονέτσκ. Η σημαία τοποθετήθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στο έδρανο του προεδρείου. Η Πελόζι, με τη σειρά της, χάρισε στον Ζελένσκι μια αμερικανική σημαία και ο Ουκρανός Πρόεδρος την κυμάτιζε καθώς έβγαινε από την αίθουσα.
“Το διακύβευμα της σύγκρουσης είναι μεγαλύτερο από τη μοίρα της Ουκρανίας”
Δηλώνοντας στην ομιλία του ότι η Ουκρανία “δεν θα παραδοθεί ποτέ”, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το διακύβευμα της σύγκρουσης ήταν μεγαλύτερο από τη μοίρα του έθνους του – ότι η δημοκρατία παγκοσμίως δοκιμάζεται. “Αυτή η μάχη δεν μπορεί να αγνοηθεί, ελπίζοντας ότι ο ωκεανός ή κάτι άλλο θα παρέχει προστασία”, είπε, μιλώντας στα αγγλικά και χαρακτηρίζοντάς την “ομιλία προς τους Αμερικανούς”.
Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν, ο Ζελένσκι πιέστηκε από δημοσιογράφους να απαντησει για το πώς η Ουκρανία θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στη σύγκρουση. Απέρριψε το πλαίσιο του Μπάιντεν για την εξεύρεση μιας “δίκαιης ειρήνης”, λέγοντας: “Για μένα ως Πρόεδρο, η ‛δίκαιη ειρήνη’ είναι όχι σε συμβιβασμό”. Είπε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόλις αποκατασταθεί η κυριαρχία, η ελευθερία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που προκάλεσαν τα στρατεύματά της. “Δεν μπορεί να υπάρξει ‛δίκαιη ειρήνη’ σε έναν πόλεμο ο οποίος μας επιβλήθηκε”, πρόσθεσε. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του, είπε ότι η Ρωσία “προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο, αλλά ο Ουκρανός λαός συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο”. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν “δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον σκληρό πόλεμο”. Ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι είπε ότι “είναι σημαντικό για τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο να ακούσουν απευθείας από εσάς, κύριε Πρόεδρε, για τον αγώνα της Ουκρανίας και την ανάγκη να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και πέρα από το 2023”.
Δείτε εδώ την κοινή συνέντευξη Τύπου Μπάιντεν-Ζελένσκι: