29 γερουσιαστές προς Μπάιντεν: Όχι F-16 στην Τουρκία προτού δεχθεί Σουηδία & Φινλανδία στο NATO

Από το Kappa Newsdesk

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, 29 Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν να μην υπάρξει προεδρική εισήγηση προς το Κογκρέσο για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, προτού η Άγκυρα επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Την σύνταξη της επιστολής προώθησαν οι γερουσιαστές Τζιν Σαχίν από τους Δημοκρατικούς και Τομ Τίλις από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι συμπροεδρεύουν της Ομάδας Παρατηρητών της Γερουσίας για το NATO, και συνυπογράφουν ακόμη 19 γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και οκτώ από τους Ρεπουμπλικανούς. Οι γερουσιαστές εκφράζουν προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις της Τουρκίας σχετικά με την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και τονίζουν ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία δεν θα πρέπει να ξεκινήσει προτού επικυρωθούν τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι γερουσιαστές σημειώνουν τη σημασία της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των ευρύτερων προσπαθειών αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας.

“Γράφουμε με ανησυχία για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις του Προέδρου Ερντογάν και της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην επικύρωση των πρωτοκόλλων για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Η άρνηση επικύρωσης των πρωτοκόλλων ή η υποβολή χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας σε μια καίρια στιγμή της ιστορίας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένουμε την επικύρωση από την [τουρκική] Κυβέρνηση των πρωτοκόλλων ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Σουηδία και τη Φινλανδία”, σημειώνουν οι γερουσιαστές.

Και συνεχίζουν: “Ωστόσο, η αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16, προτού η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των ενταξιακών πρωτοκόλλων”.

“Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, βασιζόταν στη διάσπαση της διατλαντικής συμμαχίας. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας συμπορεύονται μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία με άνευ προηγουμένου ενότητα και δύναμη. Σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, την αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για να ενθαρρύνετε την Τουρκία να ενεργήσει γρήγορα υπέρ της διατλαντικής ενότητας και να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”, καταλήγουν στην επιστολή τους οι γερουσιαστές.

Δείτε εδώ την επιστολή των 29 Αμερικανών γερουσιαστών: