Από το Kappa Newsdesk
Ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια αναφορικά με την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 και την συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Επιστρέφοντας από την ημερήσια επίσκεψή του στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει στο προεδρικό αεροσκάφος και ρωτήθηκε και πάλι για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Ο Υπουργός Άμυνας είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε: “Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο”. Η δήλωσε αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τον Έλληνα Υπουργό ότι με προσβλητικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων που έχουν δρομολογήσει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αποκομίσει προσωπικά πολιτικά οφέλη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως “κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τέτοιες δηλώσεις”. Πρόσθεσε πως η Τουρκία θέλει να αναπτύξει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. “Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες αυταπάτες. Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, η Τουρκία πραγματοποίησε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα [της επιχείρησης], και τέτοιο υπήρξε το αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης. “Η ειρήνη έχει εδραιωθεί [στην Κύπρο]. Η Τουρκία πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αιχμηρό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη το διάστημα. Δηλαδή, αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος της εγγυήτριας δύναμης που είχαμε βάσει του διεθνούς δικαίου”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως στα εδάφη που πάτησαν το πόδι τους Τούρκοι στρατιώτες επικρατεί η ειρήνη και όχι καθεστώς κατοχής.
“Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον Υπουργό στη θέση του”
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας “μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και του είπα”: «Την ίδια μέρα θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είστε και εσείς στον Νότο και θα μιλήσετε εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον». “Μου απάντησε ότι σκέφτεται το ίδιο”, είπε ο Ερντογάν. “Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε δυστυχώς άλλη διάθεση, καθότι προφανώς δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της συνάντησής μας με τον Μητσοτάκη, και έκανε ανακόλουθες δηλώσεις. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να δηλώσει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βάλει αυτόν τον Υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο γι’ αυτό. Έχουμε ήδη μιλήσει και μιλήσαμε σήμερα. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
“Δεν θα ωφελήσει τους Έλληνες η συμμετοχή στις σφαγές του Ισραήλ”
Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε αστήρικτους ισχυρισμούς του Υπουργού Μεταφορών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, σύμφωνα με τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα σε συνεργασία με την Ελλάδα και σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αυτά δεν έχουν διαψευσθεί. Ως εκ τούτου, τώρα μπορούν [οι Τουρκοκύπριοι] να δημιουργήσουν μια ναυτική βάση στη Βόρεια Κύπρο με την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: “Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη Νότια Κύπρο ως υλικοτεχνική βάση, καθιστώντας την Κύπρο στόχο ορισμένων μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν προσεκτικά βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή του Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες, ούτε την Ελλάδα. Επιπλέον, αν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο βορρά”. “Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν ενέργειες που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, που θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή του Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα”.
“Αγοράζουμε νέο πλοίο για φυσικό αέριο”
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως η Τουρκία αγοράζει νέο πλοίο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. “Είναι μια πλωτή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Sakarya. Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία”.
“Δεν είναι δυνατές νέες διαπραγματεύσεις εάν οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ίσο καθεστώς”
Σχετικά με την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση των δύο κοινοτήτων και σε επίπεδο κυριαρχικής ισότητας και σε επίπεδο ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους, που είναι τα κεκτημένα δικαιώματά τους. “Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Έμμεση απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ερντογάν
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι “όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, τις εθνικές θέσεις τις οποίες εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στη Λευκωσία”.
“Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.
Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη”.
