Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ιστορικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης

Γράφει ο Ilhan Tanir στο Ahval News

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχανε τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη ούτως ή άλλως. Στην απίθανη περίπτωση που ο υποψήφιος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπιναλί Γιλντιρίμ κέρδιζε με μια μικρή διαφορά, οι τίτλοι των ειδήσεων θα έλεγαν ότι ο Ερντογάν ακύρωσε τις νόμιμες εκλογές στις οποίες έχασε για να κερδίσει τις επαναληπτικές με διάφορα κόλπα. Τα δημοκρατικά του διαπιστευτήρια, ό, τι και αν απομείνει από αυτά, θα είχαν πληγεί οριστικά. Θα είχε χαρακτηριστεί ως ο ηγέτης που ακύρωνε εκλογές μέχρι να καταφέρει να κερδίσει.

Αντ’ αυτού, το AKP του Ερντογάν έχασε με σχεδόν 10% διαφορά αυτή τη φορά. Τώρα έχουμε να κάνουμε με τον Ιμάμογλου, ο οποίος κέρδισε 520.000 περισσότερες ψήφους από τις πρώτες εκλογές της 31ης Μαρτίου, σε αντίθεση με τον Γιλντιρίμ, του οποίου οι ψήφοι μειώθηκαν κατά πάνω από 230.000.

Αυτό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη είναι απίθανο να περιοριοριστεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

O Εκρέμ Ιμάμογλου ψηφίζει στην Κωνσταντινούπολη στις εκλογές της 23 Ιουνίου 2019 {Φωτό: Ekrem Imamoglu]

Προς το παρόν, οι χαμένοι της 23ης Ιουνίου είναι οι εξής:

Οι χαμένοι:

Ερντογάν

Φυσικά ο Ερντογάν είναι στην κορυφή της λίστας. Έχω πει και γράψει από την πρώτη μέρα ότι η απόφαση για επανάληψη των εκλογών ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος από τότε που ανέβηκε στην εξουσία. Αυτό επαληθεύτηκε με τα αποτελέσματα της 23ης Ιουνίου. Τα ήδη περιορισμένα περιθώρια του Ερντογάν όσον αφορά την οικονομία περιορίζονται πλέον ακόμη περισσότερο μετά από αυτό το αποτέλεσμα. Ο ατελείωτος εκλογικός κύκλος από το 2013 και μετά έχει πλέον τελειώσει. Ωστόσο, έχει τελειώσει σε μια μεγάλη ήττα που πυροδοτεί μια διαδικασία όπου η εξουσία του Ερντογάν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

AKP

Το ΑΚΡ, έχοντας χάσει το ηθικό πλεονέκτημα στις 31 Μαρτίου, έχασε τώρα και την πλειοψηφία στις ψήφους. Αποδείχθηκε πλέον ότι το AKP έχει χάσει την ικανότητα να παραδώσει ένα μήνυμα πειθαρχίας. Η κομματική μηχανή του ΑΚΡ δεν δουλεύει πλέον.

ΜΜΕ του AKP

Αυτή η μεγάλη επιτυχία της αντιπολίτευσης, παρά τη χρήση όλων των πόρων των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ηγετικού κόμματος, αποδεικνύει και πάλι ότι η δύναμη των ΜΜΕ του ΑΚΡ έχει γίνει ολοένα και πιο αναποτελεσματική ως προς τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έχασε με 0,2% στις 31 Μαρτίου, υπέστη απώλειες 9% την Κυριακή. Θα συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (η τελευταία του θέση) και ως τελευταίος Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Θα τον θυμόμαστε ως ένα πολιτικό που πολιτεύθηκε βασισμένος στα ψέματα και τα κόλπα του κόμματος που ακύρωσε τις νόμιμες εκλογές 31ης Μαρτίου.

MHP και Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ο υπερεθνικιστής εταίρος του AKP κατέστη άχρηστος στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης. Ο Μπαχτσελί κρατήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο σε απόσταση για να μην τρομάξει τους Κούρδους. Φαίνεται ότι ο εθνικιστικός-ισλαμιστικός συνασπισμός δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινοπυπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, καθώς και τις περισσότερες άλλες μητροπολιτικές πόλεις. Οι πολίτες βαρεθεί να ακούνε εθνικιστικούς λαϊκισμούς. Είναι φτωχότεροι, θυμωμένοι και θέλουν πολιτικούς που μπορούν να παράξουν έργο.

Οι νικητές:

Ιμάμογλου

Ένας νέος ηγέτης γεννιέται. Μέχρι τώρα, ο Ερντογάν δεν είχε κανέναν βασικό ανταγωνιστή για να του αμφισβητήσει τη χαρισματική του ηγεσία και τις νίκες του. Τώρα υπάρχει. Και τον νίκησε δύο φορές, όχι μόνο μια. Ο Ιμάμογλου έδωσε στον Ερντογάν δύο ήττες μέσα σε μόλις 2,5 μήνες. Αν είχε επιτραπεί να αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Ιμάμογλου θα ήταν απλά ένας τοπικός πολιτικός που κέρδισε απροσδόκητα τη θέση δημάρχου μιας γιγαντιαίας πόλης. Τώρα, όμως, όλος ο κόσμος τον αναγνωρίζει ως έναν ηγέτη, του οποίου ο λόγος είναι σύγχρονος και περιέχει όρους αγάπης και ενότητας, αντί για πόλωση.

Συνείδηση και δημοκρατία

Μια εκστρατεία που βασίστηκε σε ψέματα σε σχέση με την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου, αντιμετώπισε τη συνείδηση του λαού και καταστράφηκε. Ο μεγαλύτερος λόγος για την ήττα της κυβέρνησης του Ερντογάν είναι η εξάντληση, η σπατάλη, η διαφθορά και ο εκνευρισμός του ΑΚΡ με τον Ερντογάν. Ωστόσο, η διαφορά των 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι μια αντίδραση στην αδικία που διαπράχθηκε μετά την πρώτη ψηφοφορία. Ο λαός της Τουρκίας δεν είναι ούτε ένας “ευγενής, χαρισματικός και θεόσταλτος” λαός, ούτε είναι “σκληροί και άδικοι” άνθρωποι. Οι τσέπες του λαού, που έχει υποστεί ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα, συνοδεύτηκαν με τη συνείδησή τους μετά την άδικη ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου. Δεν υπάρχουν έντιμες εκλογές στην Τουρκία, ούτε και στην Κωνσταντινούπολη. Το κυβερνών κόμμα στηρίζει την κυριαρχία του πάνω σε κρατικά χρήματα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στο οποίο μία ομάδα παίζει και τα δύο ημίχρονα του αγώνα με το διαιτητή στο τσεπάκι. Ωστόσο, παρά τους παράγοντες αυτούς, αν η ομάδα του αντιπάλου έχει αρκετή βούληση και ενέργεια, μπορεί ακόμα να κερδίσει την κυρίαρχη ομάδα. Αυτό συνέβη ξανά στις 23 Ιουνίου.

CHP και Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης της CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πιστώνεται με τη θαρραλέα κίνηση να πάρει έναν συνοικιακό δήμαρχο και να τον μετατρέψει σε βασικό αμφισβητία της εξουσίας. Ο Ιμάμογλου είχε τη γενναιότητα να αποτανθεί σε όλα τα μέλη του πολιτικού φάσματος. Όλος ο έπαινος πηγαίνει στο Κιλιτσντάρογλου που επέτρεψε στον Ιμάμογλου να κάνει την προεκλογική εκστρατεία που ήθελε. Το CHP κερδίζει την Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Και μάλιστα με μια μεγάλη νίκη.

Φιλο-κουρδικό HDP

Οι επικριτές του φιλο-κουρδικού HDP, είτε είναι το AKP, είτε ο υπερεθνικιστής εταίρος του το MHP, είτε άλλοι, κατηγορούν το κόμμα για τις διασυνδέσεις του με το PKK και πως δεν μπορεί να πει “όχι” στην παράνομη οργάνωση, που θεωρείται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία. Ωστόσο, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παρά το γεγονός ότι ο πρώην ηγέτης του HDP ζήτησε στήριξη στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ιμαμόγλου, δημοσιοποίησε επιστολή και κάλεσε τους Κούρδους να παραμείνουν πολιτικά ουδέτεροι. Το HDP, ακόμη και την ημέρα των εκλογών, αρνήθηκε να υποκύψει σε αυτή τη διαταγή και οι σύντροφοί του πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Στο τέλος της ημέρας, οι Κούρδοι φαινόταν να ψηφίζουν υπέρ του Ιμαμόγλου με περισσότερη πεποίθηση από ό,τι πριν, αψηφώντας το μήνυμα του Οτσαλάν.

Κούρδοι

Οι Κούρδοι επέβαλαν την εικόνα του καθοριστικού παράγοντα στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές μέσα σε μια περίοδο 2,5 μηνών. Φαίνεται να συνεχίζουν το ρόλο τους ως καθοριστικός παίκτης στις εκλογές. Η Τουρκία έχει σήμερα ένα προεδρικό σύστημα και ένας υποψήφιος πρέπει να έχει πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό μπορεί να μετατρέψει τους Κούρδους σε μια πολύτιμη μειονότητα την οποία όλοι χρειάζονται και μπορεί να παράσχει στην Τουρκία τη δυνατότητα να αναζητήσει με αυτόν τον τρόπο το δρόμο προς την ειρήνευση.

Είδαμε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Ό,τι και να λέει ή να σκέφτεται ο Ερντογάν και ο κυβερνητικός του συνασπισμός, αυτή η εκλογική καταστροφή δεν θα περιοριστεί στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 6 Μαΐου έγραψα ότι ο Ερντογάν είχε κάνει το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος που έκανε ποτέ στην πολιτική ζωή του παραγγέλλοντας ένα πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη. Θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Από τώρα και στο εξής, οι αποφάσεις του θα αμφισβητούνται πιο έντονα και οι εντολές του θα αντιμετωπίζονται με περισσότερη καχυποψία καθώς έχει πλέον χάσει την ιδιότητα του ανίκητου.

Το σερί νικών του Ερντογάν έχει τελειώσει. Και όλοι πλέον το ξέρουν.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Ahval News

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.