Παζλ για δύσκολους λύτες η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από το Kappa Newsdesk

Πλησιάζει η  ψηφοφορία για το νέο προέδρο της Κομισιόν, όμως η εκλογή της Ursula von der Leyen,  δεν θεωρείται διασφαλισμένη. Όπως είχαμε επισημάνει τις προάλλες μπορεί στο πρόσωπο David-Maria Sassoli να βρέθηκε ο κοινός παρονομαστής των δυο μεγάλων ευρωομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δηλαδή, όμως  η επιλογή της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφιας για τη θέση της νέας πρόεδρου της Κομισιόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους τελευταίους και ιδίως στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Είχαμε επίσης αναφέρει και τις ενστάσεις των Πρασίνων.

Να θυμίσουμε ότι 374 είναι ο μαγικός αριθμός, τον οποίο θα πρέπει να αποσπάσει η Ursula von der Leyen την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους 747 βουλευτές του για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Η Γερμανίδα πολιτικός έχει συναντηθεί με διάφορες πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες. Έχει ήδη επισκεφτεί τις πολιτικές ομάδες της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της Renew Europe, των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των Πρασίνων (Greens/EFA) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Τις δυο πρώτες κεκλεισμένων των θυρών μάλιστα. Να σημειωθεί ότι η ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) θεώρησε άσκοπη την οποιαδήποτε συνάντηση με την εν λόγω υποψήφια.

Και γνωρίζαμε ήδη τις αντιδράσεις του SPD, καθώς από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποί του είχαν κάνει λόγο για «πολιτικά τεχνάσματα που δεν έχουν προηγούμενο», αλλά φαίνεται πως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Προσπάθησαν να συνδέσουν την 60χρονη πολιτικό με όρους όπως «σκάνδαλο», «έλλειψη υποστήριξης» και «λογοκλοπή», γεγονός που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Angela Merkel, η οποία ανέφερε: «με την ηγεσία του SPD συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα της Ursula von der Leyen. Ορισμένα από αυτά που έγιναν όμως τις προάλλες στις Βρυξέλλες δεν θα τα έβαζα σε αυτή την κατηγορία».

[Φωτό: Emilia Kocięcka/Flickr]

 Ο υπαινιγμός είναι σαφής σχετικά με το εσωτερικό έγγραφο που διένειμε το SPD ενόψει της ακρόασης της  von der Leyen στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών (S&D), στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, και στο οποίο απαριθμούνταν με κάθε λεπτομέρεια όλες οι  “κατηγορίες” που βαραίνουν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Το έγγραφο που βρίσκεται στην διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA φέρει τον τίτλο «Γιατί η Ursula von der Leyen είναι μια ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια» και αναφέρεται τόσο στις κατηγορίες λογοκλοπής που είχε αντιμετωπίσει το 2015 για τη διδακτορική της διατριβή (σημειωτέον ότι εντοπίστηκαν τελικά λάθη, αλλά δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρά για να της αφαιρεθεί ο διδακτορικός τίτλος), όσο και στο σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο της, για το οποίο μάλιστα πρόκειται να καταθέσει και η ίδια σε εξεταστική επιτροπή. Επιπροσθέτως, στο εν λόγω έγγραφο η von der Leyen χαρακτηρίζεται μάλιστα «υποψήφια του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán», επειδή ο τελευταίος εκφράστηκε με θερμά λόγια για την υποψηφιότητά της στη Σύνοδο Κορυφής. Στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στον ίδιο καμία πρωτοβουλία. Η πρόταση για την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας είναι γνωστό τοις πάσι ότι κατατέθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και στη συνέχεια βρήκε  τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών, πλην της Angela Merkel, η οποία απείχε της ψηφοφορίας λόγω των διαφωνιών του συγκυβερνώντος SPD.

Παρ’όλα αυτά, η Γερμανίδα υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, αν και δεν φαίνεται να πείθει την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών (S&D), ανέλαβε τη δέσμευση να μεταρρυθμίσει τη διαδικασία του Spitzenkandidat προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, ως εκ τούτου, να εκδημοκρατιστεί περαιτέρω πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές –άποψη την οποία, σημειωτέον, συμμερίζονται και οι Πράσινοι (Greens/EFA)-, καθώς και να στηρίξει τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης, με την υιοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., μια από τις βασικές προτάσεις του υποψηφίου της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) για τη προεδρία της Επιτροπής, Frans Timmermanns, στον οποίο όπως επισήμανε σκοπεύει να δώσει ένα από τα δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το άλλο δεσμεύτηκε να το δώσει στην Margrethe Vestager, της υποψήφιας δηλαδή για το αντίστοιχο πόστο από την Renew Europe.

Στην εν λόγω ευρωομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται το κόμμα του  Emmanuel Macron (En Marche!) και οι Φιλελεύθεροι (ALDE Group), κρατούν επίσης κλειστά τα χαρτιά τους και επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και πως όλοι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Φυσικά το γεγονός ότι στους κόλπους της, σημαντικός παράγοντας είναι ο Macron που πρότεινε την von der Leyen, δεν αφήνει εμμέσως πλην σαφώς και πολλά περιθώρια αποκλίσεων και διαρροών, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Ο νεοεκλεγείς ηγέτης άλλωστε της Renew Europe, Dacian Ciolos, εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος από τη συνάντηση με την υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν αφού αυτή  υποσχέθηκε να εργαστεί για την εισαγωγή μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. –ένα από τα βασικά αιτήματα της Renew Europe υπόψιν-.

[Φωτό: Trending Topics 2019/Flickr]

Τέλος όσον αφορά τους Πράσινους (Greens/EFA), φαίνονται να είναι σχετικά ικανοποιημένοι, αν και επιφυλακτικοί με την von der Leyen,  αφού:

α) δεν δεσμεύτηκε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναζωογόνηση της διαδικασίας Spitzenkandidat πριν από την ψηφοφορία την Τρίτη, όπως της ζητούσαν,

β) ενώ δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει ως το 2030 τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 50% από 40% και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του σύγχρονου συστήματος εκπομπών της Ε.Ε., γεγονός που εντυπωσίασε τους Πράσινους, δεν είναι βέβαιο ότι θα τα προωθήσει αμφότερα, καθώς, όπως επεσήμαναν από την εν λόγω ευρωομάδα, το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει προηγουμένως αρκετές φορές για να υποστηρίξει τα προαναφερθεντα και η Επιτροπή το αγνόησε.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εμφάνιση της von der Leyen ενώπιον των ευρωβουλευτών στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια του σώματος. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στόχος είναι να έχει την ανθεκτική πλειοψηφία και τη βασική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να προεδρεύσει με επιτυχία την επόμενη πενταετία. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η υποψηφιότητά της οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταθέσουν εντός τεσσάρων εβδομάδων νέα πρόταση, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν λάβει υπόψιν του κανείς ότι για να καταλήξουν στην von der Leyen και στους υποψηφίους για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ΕΚΤ χρειάστηκαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής.