Εκλογές στην Ισπανία στις 10 Νοεμβρίου

Από το Kappa Newsdesk

Άκαρπες απέβησαν όλες οι διερευνητικές προσπάθειες του Βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συγκρότηση κυβέρνησης και έτσι η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του παλατιού “ο Βασιλιάς Φελίπε επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος που να συγκεντρώνει την απαραίτητη υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι ο Βασιλιάς Φελίπε δεν προτείνει κανέναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, και σύμφωνα με το Άρθρο 99 του Συντάγματος θα διαλύσεθ τη Βουλή στις 23 Σεπτεμβρίου και θα προκηρύξει νέες εκλογές με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Κοινοβουλίου”.

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο Βασιλιάς Φελίπε, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Βασιλικό Παλάτι στη Μαδρίτη (17/9/2019) [Φωτό: Βασιλεία της Ισπανίας]

Ο Φελίπε συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά με τον ηγέτη των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον ηγέτη των θιουδαδάνος Άλμπερτ Ριβέρα, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο και τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Από τις συναντήσεις φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υποψηφιότητά του στην πρωθυπουργία, καθώς απέρριψε τους όρους και του Ιγκλέσιας και του Ριβέρα για συγκυβέρνηση και στήριξη υπό όρους αντίστοιχα.

Η χώρα λοιπόν θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, με τους Σοσιαλιστές να διατηρούν ένα προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να φαίνεται πως συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία.