Αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα σε αντίποινα για την Airbus

Από το Kappa Newsdesk

Σε εμπορικό πόλεμο οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίσημη απόφαση της διαιτησίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να επιτρέψει στην Ουάσιγκτον την επιβολή δασμών μέχρι ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ως αντιστάθισμα στις επιδοτήσεις που παρείχε επί χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αεροπορική βιομηχανία Airbus, και οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον ΠΟΕ μετά από προσφυγή των ΗΠΑ που διήρκεσε 15 χρόνια.

Το διαιτητικό όργανο του ΠΟΕ αποφάνθηκε την Τετάρτη οριστικά υπέρ των ΗΠΑ, αν και εκκρεμεί η ανακοίνωση της απόφασης για την αντιπροσφυγή της ΕΕ για παράνομες φορολογικές διευκολύνσεις στην αεροπορική βιομηχανία Boeing, η οποία μάλλον θα είναι θετική για τις Βρυξέλλες.

Ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως γαλλικό κρασί, σκωτσέζικο και ιρλανδικό ουίσκυ, ιταλικά και γαλλικά κίτρινα τυριά, αλλά και την ελληνική φέτα, το γιαούρτι και τα φρούτα. Οι δασμοί αναμένεται να ενεργοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου, αφού λάβουν το πράσινο φως από τον ΠΟΕ στις 14 του μηνός.

Επίτροπος Μάλμστρομ: Μην επιβάλετε δασμούς, ας συμβιβαστούμε

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ αποδέχεται την απόφαση αλλά τονίζει πως η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα είναι “κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική” και πως και οι ΗΠΑ έχουν παραβεί τους κανόνες του ΠΟΕ για την ενίσχυση της αεροβιομηχανίας και πως η ΕΕ θα κερδίσει τη δική της προσφυγή στον Οργανισμό, με την απόφαση να αναμένεται σε λίγους μήνες. Η Μάλμστρομ καλεί τις ΗΠΑ να συμβιβαστούν με την ΕΕ σε κοινά αποδεκτούς όρους για την ενίσχυση της αεροβιομηχανίας και πως η ΕΕ υπέβαλε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αντιδράσεις από αμερικανικούς αερομεταφορείς

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στα αεροσκάφη της Airbus προκάλεσε αντιδράσεις από αμερικανικούς αερομεταφορείς, οι οποίοι πλήττονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Η Delta Airlines ανακοίνωσε πως οι δασμοί θα της επιφέρουν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη παραγγελία 170 αεροσκαφών της Airbus, τα οποία θα χρειαστεί πλέον να δασμολογηθούν.

Φόβοι για εμπορικό πόλεμο

Η απόφαση του διαιτητικού οργάνου της ΠΟΕ αναμενόταν εδώ και καιρό αλλά η ανακοίνωση παρ’ όλα αυτά οδήγησε την Τετάρτη σε σημαντική πτώση πολλές ευρωπαϊκές μετοχές και ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών σημείωσε πτώση 2,7%, καθώς πολλοί αναλυτές φοβούνται πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ και να πλήξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία.

Φωτό: Stinne Vallø Ertmann/Flickr