Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης
Μια καινούργια πρόταση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλλε σήμερα η βρετανική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιέχει μια χρονικά περιορισμένη προσαρμογή της Βόρειας Ιρλανδίας στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση ως προς τα προϊόντα, όχι όμως και ως προς τις υπηρεσίες.
Όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη συνοδευτική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η πρόταση βασίζεται σε πέντε παραμέτρους: α) δέσμευση για αναζήτηση λύσεων που θα συμβαδίζουν με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία, β) επιβεβαίωση της στενής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία, γ) δημιουργία μιας ενιαίας ρυθμιστικής ζώνης για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία δ) αποδοχή αυτής της ρυθμιστικής ζώνης από τους Βορειοϊρλανδούς, και ε) στη λήξη της ενδιάμεσης περιόδου η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει μέρος της τελωνειακής ζώνης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πρόταση της Κυβέρνησης Τζόνσον ουσιαστικά μεταφέρει στο μέλλον το περίφημο ζήτημα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, αφού αναφέρει ρητά ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιρλανδική Κυβέρνηση τοποθετήθηκε ήδη αρνητικά απέναντι στην πρόταση και ο Πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ δήλωσε πως η πρόταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία.
Διστακτικές οι Βρυξέλλες να απορρίψουν συλλήβδην την πρόταση
Στις Βρυξέλλες, οι αρμόδιοι διαπραγματευτές της Κομισιόν υποδέχθηκαν μουδιασμένα την πρόταση Τζόνσον, αφού δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης μετά τη λήξη της ενδιάμεσης περιόδου, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Υπάρχει όμως μεγάλη διστακτικότητα στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο να φανεί απόλυτα απορριπτική η Ένωση, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι πολλά παιχθούν στο επικοινωνιακό παιγνίδι της επίρρηψης ευθυνών, το γνωστό blame game. Ο Γιούνκερ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία “αναγνωρίζει τις θετικές προόδους”, ιδιαίτερα στο ζήτημα της προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα, αλλά πρόσθεσε πως “υπάρχουν ακόμη προβληματικά σημεία, τα οποία πρέπει περαιτέρω επεξεργασία τις επόμενες ημέρες, ειδικά όσον αφορά με τη διαχείρηση του backstop”. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης πως το νομικό κείμενο θα εξετασθεί τις επόμενες ημέρες και πως οι δυο πλευρές θα συναντηθούν σύντομα για περαιτέρω συζητήσεις.
Αρνητική η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση στη Βρετανία ήταν απόλυτα απορριπτική στην πρόταση Τζόνσον, με το σκεπτικό ότι απομακρύνει τη Βρετανία ακόμη περισσότερο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμυ Κόρμπυν ζήτησε από τον Τζόνσον να προσέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων και να δώσει εξηγήσεις.
Εδώ η επιστολή του Τζόνσον προς τον Γιούνκερ:
Εδώ το διευκρινιστικό σημείωμα της βρετανικής Κυβέρνησης:
