Νίκη των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Από το Kappa Newsdesk

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πέτυχε καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας αλλά δεν κατάφερε να πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και ο ηγέτης του Αντόνιο Κόστα θα χρειαστεί να συνεργαστεί και πάλι με ένα ή και περισσότερα κόμματα της Αριστεράς για να συγκροτήσει την νέα του κυβέρνηση.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων και ενώ απομένουν να προσμετρηθούν ακόμη 4 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει το 36,6% των ψήφων και 106 έδρες, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φτάνει στο 27,9% και 77 έδρες, το Μπλοκ της Αριστεράς φτάνει το 9,7% και 19 έδρες, η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος 6,5% και 12 έδρες, το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πέφτει στο 4,2% και τις 5 έδρες, το Πράσινο Κόμμα ανεβαίνει στο 3,3% και λαμβάνει 4 έδρες. Νέες παρουσίες στο Κοινοβούλιο θα είναι το ακροδεξιό κόμμα Chega με 1,3% και μια έδρα, η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία με 1,3% και μια έδρα και το αριστερό φεμινιστικό Livre με 1,1% και μια έδρα επίσης.

Συνολικά οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τουλάχιστον 20 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, η Δεξιά χάνει συνολικά 25 έδρες και οι Κομμουνιστές χάνουν 5 έδρες.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε αργά τη νύχτα στα γραφεία του κόμματός του πως “είναι σαφές πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ενισχυμένο, ενώ και οι σύμμαχοί μας συγκράτησαν τις δυνάμεις τους”. “Αφού δεν πετύχαμε την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να βρούμε λύσεις που θα εγγυώνται τη σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”.

Σύμφωνα με Πορτογάλους αναλυτές, ο Κόστα δεν αναμένεται να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στο να πετύχει την υποστήριξη της νέας του κυβέρνησης από ένα ή περισσότερα κόμματα της Αριστεράς.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων των πορτογαλικών εκλογών (7/10/2019) [Φωτό: Público]