Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία

Από το Kappa Newsdesk

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης η αναμενόμενη επιχείρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και επίσημα με δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά τις 4μμ ώρα Τουρκίας:

“Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τον Συριακό Εθνικό Στρατό, μόλις ξεκίνησαν την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης εναντίον στο PKK/YPG και τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των νότιων συνόρων μας, και να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης’ θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, επιτρέποντας την επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Θα διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες”.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε από το μεσημέρι σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των φιλοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυναμέων (SDF) στις πόλεις Ρας αλ-Άιν, Ρας αλ-Άιν, Τελ Αμπιάντ και Άιν Ίσα. Στόχοι είναι κυρίως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών.

SDF: Γενική επιστράτευση και έκκληση για αεροπορική ζώνη ασφάλειας

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κήρυξαν γενική επιστράτευση και κάλεσαν το λαό “να υπερασπιστεί την πατρίδα”. Παράλληλα απηύθυναν έκκληση στις ΗΠΑ και τη διεθνή συμμαχία στη Συρία να δημιουργήσουν μια αεροπορική ζώνη ασφάλειας για να αποτραπεί στα τουρκικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την περιοχή. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει μέτρα πολιτικής και στρατιωτικής άμυνας και βάζουν φωτιά σε λάστιχα για να περιορίσουν την ορατότητα των τουρκικών αεροσκαφών.

Οργισμένες αντιδράσεις από Αμερικανούς γερουσιαστές

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Κρις Βαν Χόλεν που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά των Κούρδων, δήλωσαν αμέσως μετά την τουρκική επίθεση ότι η πρόταση νόμου για βαριές κυρώσεις κατά της Τουρκίας βρίσκεται στα τελικά στάδια επεξεργασίας, και πως “ο Ερντογάν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτήν του την ενέργεια”.

Χάρτης της βόρειας Συρίας, όπου απεικονίζονται με μπλε χρώμα τα εδάφη που επιδιώκει να καταλάβει η Τουρκία. [Πηγή: Suriye Gundemi]