Ποιοί κερδίζουν και ποιοί χάνουν από τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ

Άμεση ανάλυση από τον Γιάννη Κουτσομύτη

Κερδισμένοι:
– Άσαντ. Καθιερώνεται πλέον ως η μοναδική κρατική οντότητα σε όλη την επικράτεια της Συρίας. Αποτρέπει τη διχοτόμηση της χώρας και μπορεί πλέον να επιβάλει τους όρους που θέλει για το νέο Σύνταγμα. Παίρνει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών.

– Ρωσία. Χωρίς να ιδρώσει και χωρίς καμία απώλεια γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στη Συρία, πετάζοντας έξω τους Αμερικανούς, και ολοκληρώνει ένα τεράστιο project που στην αρχή φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο.

– Ιράν. Γλυτώνει από την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και μπορεί πλέον να αναπτύξει πλήρως τον πολυπόθητο οδικό άξονα Τεχεράνη-Βαγδάτη-Δαμασκός-Βηρυτός.
– Τουρκία. Δεν πετυχαίνει μεν το απόλυτο που θα ήταν η περίφημη ζώνη 350 χλμ Χ 30 χλμ, αλλά: α) πετάει έξω από την συροτουρκική μεθόριο τους Κούρδους, κάτι που επιδιώκει σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια. β) αποτρέπει την ίδρυση κουρδικού κράτους.

Οι χαμένοι:

– ΗΠΑ. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Μπήκαν στη Συρία το 2015 με μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος, κατάφεραν να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, να ελέγχουν το 50% περίπου των εδαφών της Συρίας μόνο με 2.000 στρατιώτες και να αποκόψουν το Ιράν από τη δίοδο προς τη Μεσόγειο. Τώρα τα χάνουν σχεδόν όλα και φεύγουν ξεφτιλισμένοι και αναξιόπιστοι.

– Ισραήλ. Απέτυχε να αποτρέψει την πρόσβαση του Ιράν στη Μεσόγειο και θα έχει πλέον απέναντι έναν σταθεροποιημένο Άσαντ.

– Γαλλία & Βρετανία. Ασήμαντη παρουσία και πλήρης αποτυχία να υπερασπιστούν τον ιστορικό τους ρόλο στην περιοχή.

Ερωτηματικό παραμένει εάν οι Κούρδοι βγουν χαμένοι ή κερδισμένοι από αυτό το deal. Όλα θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι τη παρουσία τους στο νέο Σύνταγμα της χώρας. Οι Ρώσοι ήδη έχουν κάνει νύξεις ότι θα λάβουν εγγυήσεις. Έχασαν την ευκαιρία για δικό τους κράτος, αλλά αυτό ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να συμβεί. Απέτρεψαν την εθνοκάθαρση που τους ετοίμαζε ο Ερντογάν και γλύτωσαν εκατόμβη θυμάτων. Άρα το πιθανότερο είναι ότι και αυτοί θα είναι στους κερδισμένους.

Στρατιώτες του συριακού στρατού βγάζουν αναμνηστική φωτογραφία μετά την είσοδό τους στην πόλη Τaλ Ταμρ, νότια της Ρας αλ-Άιν στη βορειοανατολική Συρία. (14/10/2019) [Φωτό: Ibra_joudeh/Twitter]