Η ΕΕ ενέκρινε το πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Από το Kappa Newdesk

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε σήμερα στο Λουξεμβούργο το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο” και “συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που θα απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο”. Το Συμβούλιο καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό.

Αντιρρήσεις από τη Βρετανία

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Βρετανία, η οποία δεν δεχόταν να συμφωνηθούν άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Τελικά, μετά από ισχυρές πιέσεις της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά και του επόμενου Ύπατου Εκπροσώπου Χοσέπ Μπορέλ, η Βρετανία δέχθηκε να γίνει αναφορά στο πλαίσιο των κυρώσεων αλλά η συγκεκριμενοποίησή τους να μετατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (14/10/2019) [Φωτό: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]