Νέα εμπλοκή στο Brexit – Ήττα του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Νέα ανατροπή στις εξελίξεις για το Brexit σημειώθηκε σήμερα μετά την υπερψήφιση από το βρετανικό Κοινοβούλιο της τροπολογίας που κατέθεσε ο αντάρτης Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτγουιν και η οποία υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά. Σύμφωνα με αυτήν την τροπολογία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλείται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα τρίμηνης παράτασης του Brexit μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων για την νέα συμφωνία για το Brexit (19/10/2019) [Φωτό: Βουλή των Κοινοτήτων]

Ανένδοτος ο Τζόνσον

Παρ’ ότι η τροπολογία είναι σαφής στην υποχρέωση του Πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ανένδοτος στη θέση του για άρνηση νέας παράτασης. “Δεν πρόκειται να διαπραγματευθώ νέα παράταση με την ΕΕ και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να να πράξω κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Τζόνσον μετά την ανακοίνωση του αποτέλεσματος της ψηφοφορίας. Πηγές στο πρωθυπουργικό γραφείο διέρρεαν πως “o Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση, αλλά πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση, πως πρέπει να απορρίψουν σχετική επιστολή από το Κοινοβούλιο και πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με τη νέα συμφωνία”.

ΕΕ: Θα δοθεί η παράταση, εάν στείλει ο Τζόνσον επιστολή

Αμέσως αντέδρασε και η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου Τύπου Μίνα Αντρέεβα, η οποία έγραψε στο Twitter πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υπερψήφιση της τροπολογίας, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει έγκρισης της συμφωνίας σήμερα και πως “απομένει στο ΗΒ να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα, όσο το δυνατόν νωρίτερα”. Ανώτεροι αξιωματούχοι πάντως δήλωσαν πως αν ο Βρετανός Πρωθυπουργός αποστείλει την επιστολή με το αίτημα παράτασης, τότε η παράταση θα εγκριθεί, αν και η Ένωση δεν θα κάνει κάποια κίνηση μόνη της. “Ηταν σαφές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη πως θα δώσουν την παράταση. Ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν είπε κάτι διαφορετικό”, είπε ο αξιωματούχος.

Γαλλία: Δεν συμφέρει κανέναν μια νέα παράταση

Πηγές της Προεδρίας στη Γαλλία ανέφεραν πως “δεν συμφέρει κανέναν μια νέα παράταση” και πως “η συμφωνία ολοκληρώθηκε και τώρα απομένει στο βρετανικό Κοινοβούλιο να την εγκρίνει ή να την απορρίψει. Μια καθοριστική ψηφοφορία είναι απαραίτητη”.

Ιρλανδός Πρωθυπουργός: Απαιτείται ομοφωνία για νέα παράταση

Και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ έκανε δήλωση, στην οποία αναφέρει πως “εάν το ΗΒ καταθέσει αίτημα για παράταση, ο Πρόεδρος Τουσκ θα διαβουλευθεί με τους 27 ηγέτες για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Απαιτείται ομοφωνία για νέα παράταση”.

Αναμονή μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλιώς ραντεβού στο δικαστήριο

Όλοι τώρα περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας που ορίζει η τροπολογία, που είναι τα μεσάνυχτα ώρα Κεντρικής Ευρώπης (01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος), για να δουν εάν ο Τζόνσον θα τηρήσει το λόγο του και δεν θα αποστείλει την περίφημη επιστολή στις Βρυξέλλες. Εάν τελικά δεν το πράξει, που είναι και το πιθανότερο, η συνέχεια θα δοθεί αύριο το μεσημέρι στο Πρωτοδικείο του Εδιμβούργο, όπου θα εκδικαστεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής από την ομάδα των ακτιβιστών που είχαν κερδίσει την υπόθεση του κλεισίματος του Κοινοβουλίου. Εάν το αίτημα των ακτιβιστών γίνει δεκτό από το δικαστήριο, τότε ενδέχεται να εκδοθεί δικαστική διαταγή προς τον Πρωθυπουργό να αποστείλει την επιστολή εντός 24 ωρών. Εάν ούτε τότε υπακούσει ο Πρωθυπουργός, τότε κινδυνεύει με ποινική δίωξη για απείθεια προς το δικαστήριο, ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη και η ακραία περίπτωση του “nobile officium”, κατά την οποία το δικαστήριο μπορεί να αποστείλει και το ίδιο την επίμαχη επιστολή.

Οριακή η πλειοψηφία

Η ψηφοφορία πάντως για την τροπολογία Λέτγουιν έδειξε ότι πιθανόν να υπάρχει μια πλειοψηφία 4 έως 6 ψήφων υπέρ της συμφωνία του Τζόνσον, εάν αυτή τεθεί τελικά σε ψηφοφορία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αυτές οι φυσιολογικές συνθήκες όμως είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν, καθώς η πιθανή απόφαση του Τζόνσον να μην πειθαρχήσει στην τροπολογία και να μην αποστείλει την επιστολή, είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσει κάποιους αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών που σήμερα φαίνεται να είχαν πεισθεί ότι η συμφωνία του Τζόνσον πρέπει να υπερψηφιστεί. Με τη συμπεριφορά του όμως ο Τζόνσον δείχνει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη ότι θα τηρήσει τελικά τις δεσμεύσεις του.

Ενημέρωση 1 — 20/10/2019 | Έστειλε ο Τζόνσον την επιστολή με το αίτημα παράτασης

Έστειλε τελικά ο Μπόρις Τζόνσον το βράδυ του Σαββάτου την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με το αίτημα παράτασης του Brexit, όπως προβλέπει ο Νόμος Benn, αλλά έστειλε και μια δεύτερη επιστολή όπου ισχυρίζεται ότι η παράταση θα “έβλαπτε” τα συμφέροντα της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης εστάλη και μια επιστολή από τον Πρέσβη του ΗΒ στην ΕΕ, που περιέχει διευκρινίσεις.

Εδώ η δεύτερη επιστολή του Τζόνσον προς τον Τουσκ: