Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο Ζάεφ

Από το Kappa Newsdesk, με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών “σε σύντομο χρονικό διάστημα” ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μετά την αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”, είπε ο Ζάεφ. “Η πρότασή μου είναι η διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν. Εκλογές στις οποίες εσείς, οι πολίτες, θα πάρετε αποφάσεις και θα επιβεβαιώσετε τον δρόμο στον οποίο πρέπε να κινηθεί η χώρα. Αυτή θα είναι η πρότασή μου στο αυριανό συμβούλιο των αρχηγών των κομμάτων”, δήλωσε ο Ζάεφ σε κυβερνητική συνέντευξη Τύπου. Παραδέχθηκε δε ότι σκέφτηκε και να παραιτηθεί. “Όλες οι επιλογές ήταν στο μυαλό μου, ένιωσα θυμό και απογοήτευση, αλλά είπα στον εαυτό μου ότι δεν έχω το δικαίωμα να σταματήσω να αγωνίζομαι”.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια (19/10/2019) [Φωτό: Κυβέρνηση Βόρειας Μακεδονίας]

“Είμαστε θύματα ενός ιστορικού σφάλματος από την ΕΕ”

Ο Ζόραν Ζαέφ πρόσθεσε: “Είμαστε θύματα ενός ιστορικού σφάλματος από την ΕΕ και είμαι πολύ απογοητευμένος και θυμωμένος. Αισθάνομαι θυμό αλλά και το θυμό των πολιτών ως μια ακόμη πληγή. Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά άσχημη και αποτελεί μια παράτυπη ενέργεια”, είπε ο Ζάεφ, ο οποίος παραδέχτηκε επίσης πως “κυριολεκτικά ικέτευσε” στις Βρυξέλλες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει όνειρο για όλους τους πολίτες”

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έκανε σαφές ότι ο ίδιος και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν σκοπεύουν να αναζητήσουν “εναλλακτικές λύσεις”, λέγοντας πως η ΕΕ παραμένει όνειρο για όλους τους πολίτες και πως ελπίζει ότι η απόφαση της Γαλλίας μπορεί να αλλάξει και πως εκτιμά ότι ήταν αποτέλεσμα των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία. “Το μακεδονικό όνειρο είναι η Ευρώπη και οικοδομούμε αυτές τις αξίες στη χώρα μας. Και όταν η ΕΕ είναι έτοιμη, αφήστε τους να ανοίξουν τα κεφάλαια”, δήλωσε ο Ζάεφ. “Θα ζητήσουμε από τους πολίτες μια νέα σαφή και καθαρή εντολή για να φέρουμε την Ευρώπη εδώ. Για να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, για όταν η ΕΕ θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις”. “Οι πολίτες έχουν την εντολή να αποφασίσουν: είτε η πορεία προς τις ευρωπαϊκές αξίες, την ανάπτυξη και την ευημερία, είτε τη σκοτεινή πορεία της απομόνωσης, του εθνικισμού, των διαιρέσεων και των συγκρούσεων”, τόνισε ο Ζάεφ.