Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κοινοτήτων δεν επέτρεψε τη ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit

Από το Kappa Newsdesk

Η Κυβέρνηση Τζόνσον υπέστη άλλη μια κοινοβουλευτική ήττα το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής της Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δεν επέτρεψε την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη της βρετανικής Βουλής της πρότασης νόμου για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως την ψήφισής της.

Ο Μπέρκοου στηρίχθηκε για την απόφασή του στον κοινοβουλευτικό κανόνα που ορίζει ότι ένα νομοσχέδιο που εισήλθε στην Ολομέλεια και δεν ψηφίστηκε για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορεί να ξαναεισαχθεί ως έχει. Από την πλευρά των Συντηρητικών υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αλλά τον Μπέρκοου στήριξαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο συνεχίζεται, ενώ αύριο αναμένεται να συζητηθεί ο εφαρμοστικό νόμος για το Brexit.

Το επίμαχο νομοσχέδιο μπορεί ενδεχομένως να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Μπέρκοου έχει δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα που κατέχει στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του βρετανικού Κοινοβουλίου (21/10/2019) [Φωτό: House of Commons]