Αποχώρησαν από τη βόρεια Συρία τα αμερικανικά στρατεύματα

Από το Kappa Newsdesk

Ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, ακολουθώντας την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περί τα 30 τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα 70 οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν τα σύνορα της Συρίας προς το Ιράκ από τον μεθοριακό σταθμό Σαχέλα, κοντά στην πόλη Ντουχόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν την αυτοκινητοπομπή.

Τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν από την κουρδική πόλη Καμίσλι, όπου κάποιοι πολίτες πέταξαν πέτρες και χαλασμένα οπωροκηπευτικά, ενώ κάποιοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφαν “Ο αμερικανικός λαός μας αγαπά αλλά ο Τραμπ μας πρόδωσε”, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε ο κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Hanwar News.

Έσπερ: Οι περισσότεροι στρατιώτες θα μετασταθμεύσουν στο Ιράκ

Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έχει σκοπό την επιστροφή των στρατιωτών στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε την Κυριακή πως οι στρατιώτες που αποχωρούν από τη βόρεια Συρία θα μετασταθμεύσουν στο Ιράκ έχοντας διπλή αποστολή. Αφενός την βοήθεια στην άμυνα του Ιράκ, και αφετέρου στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Εκκρεμότητα με τις πετρελαιοπηγές

Μια από τις εκκρεμότητες που παραμένουν στην ανατολική Συρία και ενδιαφέρουν πολύ τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας είναι το θέμα του ελέγχου των πετρελαιοπηγών στο Ομάρ, ανατολικά του Ευφράτη. Μέχρι στιγμής τις πετρελαιοπηγές, που αποτελούν πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη Συρία, τις ελέγχουν οι φιλοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συνεπικουρούμενες από αμερικανικές δυνάμεις. Μετα την πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης Άσαντ με το SDF έχουν προκληθεί ερωτήματα για το ποιός τελικά θα αναλάβει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, υπάρχει η σκέψη να παραμείνουν στην ανατολική Συρία περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες για να βοηθήσουν τους Κούρδους να κρατήσουν στον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές.

Κούρδοι πολίτες στο Καμίσλι της βόρειας Συρίας αποδοκιμάζουν τα αμερικανικά στρατεύματα που αποχωρούν (21/10/2019) [Φωτό: Hanwar News]