Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Από το Kappa Newsdesk

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πεντάροφσκι κατέληξε το βράδυ της Λυριακής σε κοινή απόφαση για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών συμφωνήθηκε η 12η Απριλίου, ενώ ο Ζάεφ θα παραιτηθεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα αναλάβει τη διακυβέρνηση υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό υπηρεσιακό Πρωθυπουργό που θα υποδείξει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει πρόσωπο που θα υποδείξει το VMRO-DPMNE. Η συγκεκριμένη απόφαση των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται σε αρμονία με τη Συμφωνία Πρζίνο, η οποία είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2015 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (20/10/2019) [Φωτό: Deutsche Welle/P. Stojanovski]

“Η Βόρεια Μακεδονία παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην ΕΕ”

Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο ΠτΔ Πεντάροφσκι δήλωσαν ομόφωνα ότι η χώρα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και πως η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον εθνικό στόχο. Ο Πεντάροφσκι συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση της χώρας με δύο παρόμοια γεγονότα στην ιστορία: τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής της Λισαβόνας το 1991, με την οποία ζητήθηκε η διαγραφή του όρους “Μακεδονία” από την ονομασία της χώρας και τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν η πΓΔΜ δεν έλαβε το πράσινο βέτο για ένταξη στη Συμμαχία λόγω του βέτο της Ελλάδας. “Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση για τρίτη φορά όσον αφορά τη θέσπιση ενός διεθνούς σχεδίου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, δήλωσε ο Πεντάροβσκι. “Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όλοι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν μια σαφή δέσμευση στοίχισης πίσω από τον στρατηγικό στόχο που τέθηκε τη δεκαετία του 1990. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το μονοπάτι”, δήλωσε ο ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας. “Δεν έχουμε πρόβλημα με μια νέα μεθοδολογία (στη διαπραγματευτική διαδικασία όπως ζητάει η Γαλλία), όπως και με την αναστρεψιμότητα της διαδικασίας”, διευκρίνησε ο Πεντάροφσκι.