Jho Low: Μια υπόθεση που εκθέτει βάναυσα την Κύπρο

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Στις αρχές του 2015 άρχισε να γίνεται διεθνώς γνωστό ένα πολύ σοβαρό σκάνδαλο καταλήστευσης κρατικών κονδυλίων της Μαλαισίας, μέσω της κρατικής μαλαισιανής εταιρείας επενδύσεων 1Malaysia Development Berhad (1MDB) και των πολύπλοκων χρηματοοικονομικών χειρισμών που ενορχήστρωσε ένας Μαλαισιανός χρηματιστής, ο οποίος έτυχε να έχει την κατάλληλη γνωριμία: τον θετό γιό του τότε Πρωθυπουργού της Μαλαισίας Najib Razak. O χρηματιστής Jho Low κατάφερε μέσω από ένα πλέγμα χρηματοεπενδυτικών συμβάσεων και χρησιμοποιώντας την προνομιακή του σχέση με την 1MDB να καταχραστεί ποσά άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Στην υπόθεση μάλιστα εμπλέκονται γνωστοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs, οι οποίοι έλαβαν υπέρογκες προμήθειες για να διαμορφώσουν το δαιδαλώδες σχήμα των ύποπτων επενδυτικών πράξεων.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιστραφούν τα κλεμμένα ποσά στο κράτος της Μαλαισίας. Τον Μάιο του 2018 διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στη Μαλαισία και ο Najib Razak έχασε καθαρά από τον Mahathir Bin Mohamad, ο οποίος ενεργοποίησε τις αρχές καταπολέμησης διαφθοράς της χώρας και έτσι τον Ιούλιο του 2018 o Razak συνελήφθη, αφού βρέθηκαν 10,6 εκατομμύρια δολλάρια σε τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ σε διάφορες οικίες του βρέθηκαν τιμαλφή αξίας άνω των 270 εκατομμυρίων δολλαρίων. Στις έρευνες για την ανάκτηση των κλοπιμαίων συμμετείχαν, και συμμετέχουν ακόμη, δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δικαστικές αρχές των οποίων έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις κατά πολλών υπευθύνων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης όλων των εποχών, καθώς η συνολική ζημία για τη Μαλαισία υπερβαίνει κατά πολύ τα 7 δισεκατομμύρια δολλάρια, και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 12 δισεκατομμύρια δολλάρια τελικά.

O Μαλαισιανός χρηματιστής Jho Low σε παλαιότερη φωτογραφία από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook

Ο Jho Low στην Κύπρο

Και ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 ο Low βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αρχών της Μαλαισίας, ο ίδιος ταξίδευε ανά τον κόσμο αναζητώντας “επενδυτικές” ευκαιρίες και επί της ουσίας τρόπους για να ξεπλύνει τα χρήματα από την κολοσσιαία απάτη στην 1MDB. Ένας φιλικός προορισμός φαίνεται πως ήταν και η Κύπρος, όπου ο “επενδυτής” Low επιδίωξε να κάνει χρήση του κυπριακού νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας σε πρόσωπα που επενδύουν άνω των 2 εκατομμυρίων δολλαρίων σε ακίνητα. Η Κύπρος δε φαίνεται πως επελέγη συνειδητά από τον Low, αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει διαδικασίες fast-track διάρκειας το πολύ έξη μηνών για τη χορήγηση υπηκοότητας.

Όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, ο Low αγόρασε οικία αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ πλέον ΦΠΑ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας και βρισκόταν σε συζητήσεις τον Σεπτέμβριο 2015 με την Εκκλησία της Κύπρου για την “προώθηση διαφόρων επενδυτικών έργων σε εκκλησιαστική γη”. Ο δε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία “παρακαλούσε” για την ταχύτατη διεκπεραίωση της πολιτογράφησης του Jho Low στην Κύπρο.

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου τον Σεπτέμβριο του 2015 προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο με την οποία παρακαλεί για τη διεκπεραίωση της πολιτογράφησης του Jho Low [Πηγή: Εφημερίδα ο Πολίτης]

Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως ανταποκρίθηκε τάχιστα στο αίτημα του Low και της Εκκλησίας της Κύπρου και ενέκρινε εντός 24 ωρών με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την απόδοση υπηκοότητας και κυπριακού διαβατηρίου στον Μαλαισιανό χρηματιστή. Σύμφωνα με τον Πολίτη, το πρακτορείο Reuters είχε διεξαγάγει έρευνα για τον Low και είχε αποκαλυφθεί ότι ο Μαλαισιανός επχιειρηματίας δεν πληρούσε 4 από τις 14 προϋποθέσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας, επειδή “ήταν πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (άτυπος σύμβουλος και στενός συνεργάτης του υπόδικου πρώην πρωθυπουργού της Μαλαισίας), ενώ παράλληλα εκκρεμούσαν εναντίον του (το 2015) κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες για απάτη και για παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανονισμών… και «άλλοι λόγοι».”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία (13/11/2018) [Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων]

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος απάντησε στις κατηγορίες για τη χορήγηση υπηκοότητας στον Low, λέγοντας πως οι κυπριακές αρχές έκαναν έρευνα επί δυόμιση μήνες για τον Low και πως “η Ιντερπόλ διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πληροφορίες εναντίον του αιτητή, η Κυπριακή Αστυνομία επιβεβαίωσε το λευκό ποινικό μητρώο του και η Τράπεζα Κύπρου πιστοποίησε την καθαρότητα των χρημάτων της επένδυσης.”

Εν τω μεταξύ ο Low καταζητείται και από τις αρχές της Μαλαισίας και από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και χρησιμοποιώντας το κυπριακό του διαβατήριο έχει καταφύγει σε κάποια χώρα, από την οποία έχει ζητήσει άσυλο. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα πως έχει έρθει επανειλημμένα σε επαφή με τις αρχές της χώρας στην οποία έχει καταφύγει ο Low, χωρίς να την καταονομάσει, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία της Κύπρου

Η υπόθεση της πολιτογράφησης του διεθνούς μεγαλοαπατεώνα Jho Low αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα στην πολιτική και οικονομική αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς δεν αποτελεί το μοναδικό περιστατικό, όπου η Κύπρος φέρεται να υποθάλπει το οικονομικό έγκλημα και να αποτελεί το Eldorado των πάσης φύσεως απατεώνων. Η περίπτωση όμως του Low ξεπερνά κάθε προηγούμενο, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που είναι υπαίτιος της μεγαλύτερης απάτης κατά κυρίαρχης χώρας των τελευταίων δεκαετιών, και μάλλον και όλων των εποχών.

Η δε Εκκλησία της Κύπρου, γνωστή και από άλλες ύποπτες συναλλαγές της σε συνεργασία με τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, εμφανίζεται επισπεύδουσα για τη χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας σε έναν άνθρωπο για τον οποίο υπήρχε σωρεία δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο, στα οποία φερόταν ως ο βασικός ύποπτος μεγάλου οικονομικού σκανδάλου. Μια απλή έρευνα στο Διαδίκτυο θα έδειχνε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 9 Ιουλίου 2015 και των New York Times στις 24 Ιουλίου 2015.

Το ζήτημα πλέον έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις και η Κύπρος ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο εξαιρετικά αρνητικών δημοσιευμάτων, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει συνέχεια και από τις αμερικανικές αρχές.