Από το Kappa Newsdesk
Σε συμφωνία κατέληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2020. Η συμφωνία ήρθε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η θεσμική διορία για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσουν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οι υπηρεσίες μετά την 31η Δεκεμβρίου.
Το συνολικό ποσό που συμφωνήθηκε να διατεθεί είναι 168,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 153,6 δισεκατομμύρια αφορούν πληρωμές σε μετρητά και τα υπόλοιπα αφορούν εγγυήσεις και δεσμεύσεις. Σύμφωνα με τη συμφωνία, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα κονδύλια που αφορούν σε δράσεις για το κλίμα, με τα συγκεκριμένα κονδύλια να υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση αντίθετα κατά περίπου 85 εκατομμύρια υπάρχει στα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Τουρκία, καθώς υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα. Σημαντική αύξηση υπάρχει επίσης στα κονδύλια για την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη και την νεολαία. Το πρόγραμμα Horizons 2020 για την έρευνα ενισχύεται κατά 402 εκατομμύρια, ενώ το πρόγραμμα Connecting Europe Facility κατά 133 εκατομμύρια.
Σοβαρές διαφωνίες υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή για το κονδύλι των απρόβλεπτων εξόδων, καθώς το Συμβούλιο αλλά και η Επιτροπή ήθελαν να δεσμευθούν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως για την περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία και της περαιτέρω όξυνσης της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές όμως ήταν αρκετά αρνητικοί, ιδίως όσον αφορά την έγκριση περαιτέρω κονδυλίων προς την Τουρκία. Τελικά τέθηκε όρος να δοθούν χρήματα προς την Τουρκία, μόνο προς μη κυβερνητικές οργανώσεις, το πρόγραμμα Erasmus και τη διαχείριση του προσφυγικού και όχι για δράσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Η χθεσινή συμφωνία αποτελεί πιθανόν έναν προάγγελο των διαπραγματεύσεων που αναμένονται εντός του 2020 ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο 2021~2027, όπου όμως δεν διαφαίνονται ακόμη σημεία σύγκλισης λόγω κυρίως της τεράστιας τρύπας που θα υπάρξει από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.