Νόμιμοι οι εποικισμοί της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ

Από το Kappa Newsdesk

Την αλλαγή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το νομικό καθεστώς των ισραηλινών εποικισμών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ενώ από το 1978 μέχρι και πρόσφατα οι ΗΠΑ θεωρούσαν τους εποικισμούς “μη συμβατούς με το διεθνές δίκαιο”, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αλλάξει τη θέση των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Πομπέο, “η δημιουργία ισραηλινών οικισμών δεν είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο”, δικαιολογώντας αυτή την αλλαγή στάσης από το γεγονός ότι και ο πρώην Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του πως δεν θεωρούσε τους εποικισμούς “μη συμβατούς με το διεθνές δίκαιο”.

Αντίθετη η διεθνής κοινότητα

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ για το καθεστώς της Δυτικής Όχθης έρχεται σε αντίθεση με την πάγια στάση του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, που θεωρεί τους εποικισμούς παράνομους, αντίθετους στην 4η Συνθήκη της Γενεύης του 1949 και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι εξακολουθεί να θεωρεί τους εποικισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο και καταστροφικούς για την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή. “Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική ενέργεια, όπως έχει υποχρέωση ως κατεχόμενη δύναμη”, ανέφερε η ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξοργισμένοι οι Παλαιστίνιοι

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας πως “οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση να αποδίδουν διεθνή νομιμότητα στους ισραηλινούς εποικισμούς”, ενώ ο βασικός διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε πως “οι ΗΠΑ απειλούν να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας”. Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ και δήλωσε πως η κίνηση αυτή θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στη διαδικασία ειρήνευσης.

Ικανοποιημένος ο Νετανιάχου

Την ικανοποίησή του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως “αποκαθίσταται ένα ιστορικό λάθος”. Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν πάντως πως η συγκυρία της ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ αποτελεί “ένα ακόμη δώρο” της κυβέρνησης Τραμπ προς τον Νετανιάχου, μετά τις αποφάσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο State Department (18/11/2019) [Φωτό: State Department]