Έγκριση με ευρεία πλειοψηφία της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν

Από το Kappa Newdesk

Εγκρίθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο διορισμός της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την νέα Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ευρεία πλειοψηφία 461 ψήφων υπέρ, έναντι 157 κατά και 89 αποχών. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες που έχουν επιτευχθεί ποτέ για έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι η ομάδα των Πρασίνων επέλεξε να απέχει από την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η έγκριση του διορισμού της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν ολοκληρώνει με θετικό τρόπο μια μακρά διαδικασία ακροάσεων και διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίφθηκαν τρεις υποψήφιοι Επίτροποι και αναβλήθηκε η εγκατάσταση της νέας Επιτροπής κατά ένα μήνα. Μοναδική παραφωνία αποτελεί το γεγονός ότι η Βρετανία δεν όρισε Επίτροπο, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών, με τη δικαιολογία ότι η χώρα θα αποχωρήσει το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020 από την Ένωση.

Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της πριν από την ψηφοφορία τόνισε πως η νέα Κομισιόν θα δώσει κεντρικό βάρος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής προωθώντας μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και στις προκλήσεις της ψηφιακοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης, ενώ θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομική συνεργασία και την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

 Η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ το πλήρες βίντεο με την παρουσίαση της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν:

.