Από το Kappa Newsdesk
Για πρώτη φορά, πάνω από 40.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου, παρότι υπάρχουν μόνο 8.500 θέσεις στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ η τουρκική ακτοφυλακή έχει χαλαρώσει τους ελέγχους στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, όπως καταγγέλλει η ελληνική ακτοφυλακή. Αυτά αναφέρονται σε εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία έχει αυξηθεί δραματικά φέτος, όπως αναγνωρίζει η έκθεση, συμπληρώνοντας πως από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, 70.002 μετανάστες από την Τουρκία έφθασαν στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (47.847).
Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία καταγράφεται στην Ελλάδα φτάνοντας σχεδόν τις 68.000, ενώ έπεται η Ιταλία με 1.803, η Κύπρος με 261 και η Βουλγαρία με 197. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από Σύριους, αλλά από Αφγανούς. Το ποσοστό των Αφγανών ανέρχεται σε 30%, ενώ το ποσοστό των αιτούντων άσυλο από Σύρους πολίτες είναι μόλις 14% και ακολουθούν οι Πακιστανοί με 9,5%, οι Ιρακινοί με 8% και οι Τούρκοι με 5%.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου είναι υπερπλήρη: έχουν μόνο 8.530 θέσεις, αλλά σήμερα ζουν εκεί πάνω από 40.000 άνθρωποι. Υπάρχουν επίσης περίπου 5.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, “οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε άθλιες συνθήκες”, όπως αναφέρεται. Σχεδόν παντού υπάρχει έλλειψη φαγητού, ρουχισμού, φαρμάκων και ιατρών. Οι πρόσφυγες στο νησί της Κω πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως εξαιτίας κρουσμάτων βίας στο εκεί κέντρο υποδοχής.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν είναι πλέον σαφές σε ποιό βαθμό η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία του Μαρτίου του 2016 με την ΕΕ, καθώς η ελληνική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί σε πολυάριθμες περιπτώσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες: “Έχει αναφερθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, παρότι τα τουρκικά περιπολικά πλοία είχαν προηγουμένως από την ελληνική ακτοφυλακή, εν τούτοις δεν ενήργησαν και απλώς τράβηξαν τις βάρκες των προσφύγων τις άφησαν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα”, σημειώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να αποτρέπει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τη Συρία ή το Πακιστάν να ταξιδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Σύροι που φτάνουν σε κάποιο νησί του Αιγαίου παρά τους τουρκικούς συνοριακούς ελέγχους πρέπει να παραληφθούν πίσω από την Τουρκία και ως αντάλλαγμα η Τουρκία έχει λάβει από την έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των προσφύγων.
Σύμφωνα επίσης με την έκθεση της ΕΕ, επειδή η κατάσταση στα νησιά γίνεται όλο και πιο δυσμενής, η ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει όλο και περισσότερους πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τις αρχές του έτους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και σημειώνεται πως η πλειοψηφία από αυτούς προσπαθεί να φτάσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα και να χρησιμοποιήσει λαθρεμπόρους για να φτάσει από εκεί μέσω της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων προς τη Γερμανία και την Αυστρία.
Η έκθεση της ΕΕ περιγράφει επίσης τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, αναφέροντας για παράδειγμα ότι δεν έχει υπάρξει ούτε ένας γιατρός στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (RIC) στη Λέρο εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Αφγανών και Παλαιστινίων στην Κω και σημειώθηκαν τραυματισμοί.