Ο Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να εγκρίνει το πρόσφατο ψήφισμα 150 της Γερουσίας, που αναγνώρισε ιστορικά και ηθικά τη συστηματική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από το καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915 ως “γενοκτονία”.

Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, “η θέση της Προεδρίας δεν έχει αλλάξει. Οι απόψεις μας εκφράστηκαν στη σαφή δήλωση του Προέδρου για αυτό το ζήτημα τον περασμένο Απρίλιο”. Σε εκείνη τη δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1915 με τον όρο “θηριωδίες” (“attrocities”), αποφεύγοντας τη χρήση του όρου “γενοκτονία” (“genocide”).

Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου ακολουθεί την πάγια θέση των Προέδρων των ΗΠΑ να μην αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων για να μην επιβαρύνουν τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία. Μόλις πριν από δυο ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει ευθέως τις ΗΠΑ με σοβαρή ρήξη στις διμερείς σχέσεις, εάν ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραφε το ψήφισμα της Γερουσίας. Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει μέχρι και με αποβολή των αμερικανικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν και πυρηνικά όπλα.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ που πρωτοστάτησε για την έγκριση του ψηφίσματος στη Γερουσία, αντέδρασε στη στάση του Τραμπ και δήλωσε: “Εξακολουθώ να είμαι βαθιά απογοητευμένος που τόσο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν έχουν ακόμη βρει τον ηθικό κανόνα επί του θέματος και επιμένουν να επιτρέπουν στην Τουρκία να ασκεί βέτο σε μια εσωτερική μας απόφαση”.