Σε δίκη στη Γερουσία παραπέμφθηκε ο Τραμπ

Από το Kappa Newsdesk

Για τρίτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ένας εν ενεργεία Πρόεδρος παραπέμπεται για δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το βράδυ της Τετάρτης υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε μαζικά υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, ενώ δυο μόνο Δημοκρατικούς βουλευτές ψήφισαν κατά και στις δυο κατηγορίες, και ένας ψήφισε κατά μόνο στην κατηγορία της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Η υποψήφια για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου για το Δημοκρατικό Κόμμα Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε “παρών” και στις δυο κατηγορίες. Για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας ψήφισαν βουλευτές 230 υπέρ της παραπομπής και 197 κατά και για την κατηγορία της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου ψήφισαν 229 υπέρ της παραπομπής και 198 κατά.

Τραμπ: Από τα πλέον ντροπιαστικά επεισόδια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε έντονα στη διαδικασία της παραπομπής στο Κογκρέσο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για επίθεση στη Δημοκρατία και τους πολίτες των ΗΠΑ. Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μίσιγκαν είπε πως πρόκειται για μια “συνωμοσία που θα τελειώσει σύντομα με νίκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του έθνους”. Με tweet δε που δημοσίευσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραπομπής ισχυρίστηκε ότι ο στόχος δεν είναι κατ’ ουσίαν ο ίδιος αλλά ο Αμερικανικός λαός. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει την παραπομπή του Προέδρου “ένα από τα πλέον ντροπιαστικά επεισόδια στην πολιτική ιστορία του έθνους μας” και προσθέτει ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε καν μια απόδειξη ότι συντελέστηκε κάποιο αδίκημα και δεν ψήφισε υπέρ της παραπομπής ούτε ένας Ρεπουμπικανός βουλευτής. “Ο Πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει πλήρως την κανονικότητα και τη δικαιοσύνη … είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και είναι βέβαιος ότι θα απαλλαγεί πλήρως”.