Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής παρουσίασε η Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Το πρωτότυπο του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου εγχώριας παραγωγής της Τουρκίας παρουσιάστηκε στο Κοτσαέλι παρουσία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός 60χρονου ονείρου της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης στην πόλη Γκεμπζέ. “Το όνειρό μας ήταν να αποκτήσουμε ένα αυτοκίνητο που θα παράγεται από εγχώρια τεχνολογία που θα δημιουργήσει ένα brandname για τη χώρα παγκοσμίως. Ψάχναμε για ‘bravehearts’ για να το πετύχουμε αυτό και τώρα τους έχουμε”. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το εργοστάσιο στο οποίο θα παράγεται το αυτοκίνητο θα κατασκευαστεί σε μια έκταση χιλίων στρεμμάτων στην περιοχή Γκεμλίκ της Προύσας που ανήκει στον τουρκικό στρατό. “Σήμερα είμαι ο πρώτος που κάνει προ-παραγγελία για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τουρκικής Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Αυτοκινητοβιομηχανία (TOGG) Γκιουρκάν Καρακάς δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu pvw το αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί ως μια έξυπνη συσκευή συμβατή με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet Of Things) και πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν να έχουν το αυτοκίνητο στους δρόμους το 2022. “Το πλήρως ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο αναμένεται να έχει δύο διαμορφώσεις κινητήρα: 200 ίππους ή 400 ίππους”, δήλωσε ο Καρακάς και σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα ολοκληρωθούν το 2021 και το πρώτο αυτοκίνητο που θα παραχθεί το 2022. Το αυτοκίνητο θα έχει μια εμβέλεια έως και 500 χλμ. και θα κινείται μέσω μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία θα φορτίζεται στο 80 τοις εκατό της ισχύος σε λιγότερο από 30 λεπτά, σύμφωνα με τους σχεδιαστές.

“Για το έργο θα επενδυθούν συνολικά σε 22 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα 15 ετών”, δήλωσε ο Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητήριων (TOBB). Στο εργοστάσιο αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 4.323 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 300 άτομα θα είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Το αυτοκίνητο θα παράγεται σε πέντε μοντέλα και η παραγωγή σχεδιάζεται να φτάσει τα 175.000 οχήματα το χρόνο.

Για το σχεδιασμό και την παραγωγή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνεργάστηκαν πέντε μεγάλες τουρκικές βιομηχανίες, οι όμιλοι Anadolu, BMC, Kok Group, Turkcell και Zorlu Holding καθώς και ως ομπρέλα η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητήριων της Τουρκίας.

Βίντεο από την παρουσίαση του αυτοκινήτου TOGG: