Ερντογάν: Στέλνουμε στρατό στη Λιβύη για να προστατεύσουμε το μνημόνιο για την ΑΟΖ

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Η κυβέρνηση της Τουρκίας εισήγαγε τη Δευτέρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στηΛιβύη για να υπερασπιστούν την “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” (GNA) υπό τον Φαγιέντ αλ-Σαράζ και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης όρισε ως ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Στο σχέδιο νόμου προβέπεται η άνευ όρων ανάπτυξη στρατιωτικών πόρων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και μάχιμων μονάδων, ενώ η διάρκεια της εκστρατείας ορίζεται σε 12 μήνες.

Αυτή όμως που έχει τεράστια πολιτική σημασία είναι η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία αναφέρει δυο κύριους λόγους για την τουρκική εκστρατεία στη Λιβύη. Ο δεύτερος λόγος αφορά την ανάγκη της δημιουργίας τακτικού στρατού που θα υπάγεται στις διαταγές της GNA, καθώς μέχρι τώρα για την άμυνα της Τρίπολης, όπου έχει έδρα ο αλ-Σαράζ, δρουν αποκλειστικά άτακτα τάγματα Ισλαμιστών ανταρτών.

“Συμφωνία μεγάλης σπουδαιότητας”

Ο πρώτος λόγος όμως, ο οποίος και αφορά άμεσα την Ελλάδα, αναφέρει πως η αποστολή στρατευμάτων για να στηριχθεί η “Κυβέρνηση” του αλ-Σαράζ αποσκοπεί στην προάσπιση του μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν στις 28 Νοεμβρίου στην Άγκυρα ο Ερντογάν και ο αλ-Σαράζ, το οποίο οριοθετεί, κατά εντελώς παράνομο τρόπο βέβαια, τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω παράνομο μνημόνιο χαρακτηρίζεται από τον Ερντογάν στην εισηγητική έκθεση ως “μεγάλης σπουδαιότητας”.

Προφανώς και υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της τουρκικής Κυβέρνησης, όπως είναι η προάσπιση του διεθνούς Ισλαμισμού υπό την αιγίδα της Τουρκίας, η προάσπιση τουρκικών οικονομικών συμφερόντων στη Λιβύη, όπως και μικροπολιτικοί λόγοι εκμετάλλευσης των εθνικιστικών αισθημάτων μέρους της τουρκικής κοινής γνώμης. Βλέπουμε όμως στην εισηγητική έκθεση και τη “σπουδαιότητα” που αποδίδει ο Ερντογάν στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με τον αλ-Σαράζ. Εισηγείται δηλαδή στους Τούρκους βουλευτές την έγκριση μιας στρατιωτικής εκστρατείας που έχει ως κύριο σκοπό της την προάσπιση μιας τυχοδιωκτικής γεωπολιτικής κίνησης που αποκλείει την Ελλάδα από την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους των θαλασσίων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Ερντογάν σε αυτήν την υπόθεση και τα ρίσκα που είναι διατεθειμένη να αναλάβει προκειμένου να υπερασπιστεί τους σχεδιασμούς της.

Ελπίζω οι αρμόδιοι στην Αθήνα, τη Λευκωσία αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να διαβάσουν με τη δέουσα προσοχή τα επιχειρήματα του Ερντογάν και τι αυτά σημαίνουν για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε εδώ την εισηγητική έκθεση που υπογράφει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν: