Η εξόντωση Σολεϊμάνι προκαλεί κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Από το Kappa Newsdesk

Κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η εξόντωση του επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Κάσεμ Σολεϊμάνι με πυραυλική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Σολεϊμάνι ήταν εξαιρετικά ψηλά στην ιεραρχία του καθεστώτος του Ιράν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν το Νο 2 μετά τον “Ανώτατο Ηγέτη” Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην ιεραρχική κλίμακα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είναι εκείνο που ελέγχει τα σύνορα της χώρας, όπως και όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας και υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε “Ανώτατο Ηγέτη” και όχι στον εκλεγμένο Πρόεδρο. Ο Σολεϊμάνι είχε δημιουργήσει γύρω από το πρόσωπό του το μύθο του νικητή στρατηλάτη, έχοντας διευθύνει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ. σε συνδυασμό και με στοιχεία λαϊκής ιρανικής κουλτούρας. Για τους οπαδούς του καθεστώτος της Τεχεράνης, ο πρώην ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης ήταν ένας λαϊκός ήρωας.

Ο Σολεϊμάνι είχε μόλις επιστρέψει αεροπορικώς από ταξίδι του στο Λίβανο ή τη Συρία και τον είχε παραλάβει ομάδα στελεχών της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής Χάσεντ αλ-Σάαμπι, μεταξύ των οποίων και ο υπαρχηγός της οργάνωσης Άμπου Μάχντι αλ-Μουχάντις, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης από την αμερικανική επίθεση.

Απειλές για “σκληρή εκδίκηση” από το Ιράν

Το καθεστώς του Ιράν αντέδρασε οργισμένα στο πυραυλικό κτύπημα των ΗΠΑ και ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε πως θα υπάρξει “σκληρή εκδίκηση” για τον “μαρτυρικό θάνατο” του Σολεϊμάνι, τον οποίο χαρακτήρισε ως “λαμπρό παράδειγμα” ανθρώπου που είχε λάβει διδαχή εντός του  Ισλάμ. Πρόσθεσε δε πως όλοι οι πιστοί θα εκδικηθούν το θάνατο του Σολεϊμάνι και πως “οι πολεμιστές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο κίνητρα για τον αγώνα της ‘Αντίστασης'”. “Η απώλεια του Στρατηγού μας είναι επώδυνη αλλά η συνέχιση του αγώνα και η τελική νίκη θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους φονιάδες και τους εγκληματίες”.

Συντρίμμια από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της αυτοκινητοπομπής της ιρακινής σιιτικής οργάνωσης Χάσεντ αλ-Σάαμπι, η οποία μετέφερε τον επικεφαλής του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν Κάσεμ Σολεϊμάνι. (3/1/2020) [Φωτό: social media]

Αποχώρηση επειγόντως από το Ιράκ για τους Αμερικανούς πολίτες

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε από νωρίς το πρωί επείγουσα έκκληση προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες να μετακινηθούν εκτός της ιρακινής επικράτειας “το συντομότερο δυνατό” και με “κάθε πρόσφορο μέσο”, καθώς αναμένονται πράξεις αντεκδίκησης από τις σιιτικές πολιτοφυλακές ακόμη και σε απλούς Αμερικανούς πολίτες. Παράλληλα όμως ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του στην “πράσινη ζώνη” της Βαγδάτης και το μεσημέρι της Παρασκευής κατεύθασαν 750 Αμερικανοί πεζοναύτες με αποστολή την προστασία της πρεσβείας των ΗΠΑ και άλλων αμεικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Τραμπ: Έπρεπε να τον είχαμε εξοντώσει εδώ και πολύ καιρό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: “Ο Στρατηγός Κάσεμ Σολεϊμάνι είχε σκοτώσει ή τραυματίσει βαριά χιλιάδες Αμερικανούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει ακόμη περισσότερους … αλλά πιάστηκε! Ήταν άμεσα και έμμεσα υπεύθυνος για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου μεγάλου αριθμού διαδηλωτών μέσα στο ίδιο το Ιράν. Ενώ το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να το παραδεχτεί, ο Σολεϊμάνι ήταν εξίσου μισητός όσο και εκφοβιστικός μέσα στη χώρα του. Δεν είναι καθόλου λυπημένοι όσο θέλουν οι ηγέτες [του Ιράν] να αφήσουν τον έξω κόσμο να πιστεύει. Θα έπρεπε να είχε εξοντωθεί πριν από πολλά χρόνια!”