Συγκυβέρνηση Κεντροδεξιάς-Πρασίνων στην Αυστρία

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Ένα ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα λαμβάνει χώρα στην Αυστρία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δίμηνων διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση Κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) υπό τον 33χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς και τους Πράσινους υπό τον Βέρνερ Κόγκλερ, που αποτέλεσαν την έκπληξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσαν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, τα δυο κόμματα συμφώνησαν σε ένα λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως και στη σύνθεση της Κυβέρνησης συνεργασίας που θα αποτελείται από 11 Υπουργούς από το Λαϊκό Κόμμα και τέσσερεις Υπουργούς από το κόμμα των Πρασίνων. Ο Κουρτς θα επανέλθει στην Καγκελαρία μετά από τέσσερεις μήνες κατά τους οποίους η χώρα κυβερνήθηκε από υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπό την δικαστικό Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, ενώ ο Κόγκλερ θα ορκιστεί Αναπληρωτής Καγκελάριος.

Στις δηλώσεις τους οι δυο Αυστριακοί πολιτικοί τόνισαν ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιευθεί αργότερα σήμερα, περιλαμβάνονται μείωση των φόρων, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά και δραστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είχαν υποσχεθεί οι Πράσινοι. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση του συνεδρίου των Πρασίνων, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Η νέα συγκυβέρνηση θα διαθέτει μια σχετικά ισχνή πλειοψηφία πέντε εδρών στη Βουλή της Αυστρίας, η οποία όμως θεωρείται ότι θα αποδειχθεί επαρκής για να υπάρξει ομαλή διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κυβερνητική συνεργασία της αυστριακής Κεντροδεξιάς με τους Πράσινους αποτελεί μια μεγάλη πολιτική στροφή για τη χώρα, καθώς δίνει τέλος στην παρουσία στην Κυβέρνηση των ακροδεξιών Ελεύθερων Δημοκρατών (FPÖ), οι οποίοι υπέστησαν μια ταπεινωτική ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά το τεράστιο σκάνδαλο απόπειρας επιρροή των μέσων ενημέρωσης, το οποίο αποκαλύφθηκε με το περιβόητο βίντεο που εμφάνιζε τον αρχηγό του κόμματος να συνομιλεί σε βίλλα στην Ίμπιθα με ανθρώπους Ρώσου ολιγάρχη.

Το πολιτικό πείραμα της Αυστρίας παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και η πολιτική τάξη και η κοινή γνώμη της Γερμανίας, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή μια ανάλογη συγκυβέρνηση για το Βερολίνο μετά τις εκλογές του 2021.

Δείτε τις δηλώσεις των Κουρτς και Κόγκλερ εδώ: