Ερντογάν: Ξεκίνησε η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Από το Kappa Newsdesk

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN Türk ότι ξεκίνησε την Κυριακή η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, σύμφωνα με το μνημόνιο που συνυπέγραψε με τον Πρωθυπουργό της “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” της Λιβύης Φαγιέντ αλ-Σαράζ. Ο Ερντογάν διευκρίνησε ότι πρόκειται για “υποστηρικτές μονάδες” και  θα μεταβεί και ένας στρατηγός για τον συντονισμό. “Δεν θα στείλουμε μάχιμες μονάδες Τούρκων στρατιωτών. Κάποιες άλλες μονάδες θα πολεμήσουν”, είπε ο Ερντογάν, εννοώντας πιθανώς μονάδες Σύρων ανταρτών.

“Χαλάσαμε τα σχέδια των Ελλήνων”

Σχολιάζοντας το μνημόνιο που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι με αυτήν την κίνηση η Τουρκία “χάλασε τα σχέδια της Ελλάδας και των Ελλήνων να μας αποκλείσουν στη Μεσόγειο” και έδειξε σε χάρτη την Κρήτη, λέγοντας πως “η Τουρκία έχει έτσι την μεγαλύτερη ακτογραμμή χωρίς να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης”. Πρόσθεσε δε πως είναι πιθανό να ξεκινήσουν από κοινού με τη Λιβύη τις εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αναθέτοντας συμβόλαιο σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Κυβέρνηση Σαράζ: Έφτασαν επίλεκτοι Τούρκοι στρατιώτες

Η “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” (GNA) της Λιβύης υπό τον Φαγιέντ αλ-Σαράζ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως έφτασαν στη χώρα “επίλεκτοι Τούρκοι στρατιώτες”, τεχνικοί και ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες και την αεράμυνα, και πως επίσης παρέλαβαν “μεγάλες ποσότητες προηγμένων όπλων”. Στην ανακοίνωσή του ο στρατός της GNA αναφέρει ότι δεν έχει αντίρρηση εάν “Τούρκοι στρατιώτες πολεμήσουν στο πλευρό των στρατιωτών μας”.