Το Kοινοβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την εκδίωξη των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την εξόντωση του Σολεϊμάνι

Από το Kappa Newsdesk

Το Κοινοβούλιο του Ιράκ την Κυριακή κάλεσε την Κυβέρνηση να εκδιώξει χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα, με αφορμή την εξόντωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ιρανού Αντιστράτηγου Κάσεμ Σολεϊμάνι την Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ-Μάχντι χαρακτήρισε την εξόντωση του Σολεϊμάνι ως “πολιτική δολοφονία” και πρότεινε στους Ιρακινούς βουλευτές να εγκρίνουν την αποχώρηση “όλων των ξένων στρατευμάτων” από τη χώρα. Οι Κούρδοι και Σουνίτες βουλευτές απείχαν από τη συνεδρίαση, αλλά ήταν παρόντες 168 Σιίτες βουλευτές και έτσι επιτεύχθηκε η απαραίτητα απαρτία των 165 βουλευτών.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης τον τερματισμό της συμμετοχής του Ιράκ στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους και τη λήξη των επιχειρήσεων της συμμαχίας στην ιρακινή επικράτεια, “καθώς οι συγκρούσεις έχουν τερματιστεί και επιτεύχθηκε η νίκη”. Στο Ιράκ σταθμεύουν σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις περίπου 5.200 Αμερικανοί στρατιώτες, με σκοπό την υποστήριξη του ιρακινού στρατού στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Το Κοινοβούλιο επίσης “υποχρεώνει την Κυβέρνηση να τερματίσει την παρουσία όλων των ξένων στρατευμάτων στη χώρα και να τα εμποδίσουν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος, τον αέρα και τη θαλάσσα της χώρας για οποιοδήποτε σκοπό”, και καλεί την ιρακινή Κυβέρνηση να καταθέσει διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Έθνη για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.

Πομπέο: “Ρεαλιστική η πιθανότητα” να προσπαθήσει το Ιράν να χτυπήσει αμερικανικά στρατεύματα

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν πιθανότατα θα προσπαθήσει να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή σε αντίποινα για την εξόντωση του Σολεϊμάνι. “Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα ότι το Ιράν θα κάνει λάθος και θα αποφασίσει να πλήξει κάποιες από τις δυνάμεις μας στο Ιράκ ή Αμερικανούς στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του. “Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος για το Ιράν να στραφεί κατά των στρατιωτών μας”, είπε ο Πομπέο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη απόφαση του Ιράκ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως “θα δούμε τι θα κάνουμε όταν η ηγεσία και η Κυβέρνηση του Ιράκ πάρουν μια τέτοια απόφαση”.

Δείτε τις δηλώσεις του Πομπέο εδώ:

Ο στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε την Κυριακή ότι θα υπάρξει μια “στρατιωτική” αντίδραση από την Τεχεράνη κατά στρατιωτικών στόχων, ως αντίποινα για την εξόντωση του Σολεϊμάνι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν περίπου 60.000 στρατιώτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ η Ουάσιγκτον διέταξε τη μεταστάθμευση εκεί ακόμη τριών χιλιάδες στρατιωτών μετά την επιχείρηση της Παρασκευής.

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Ο αμερικανικός στρατός θα πληρώσει το τίμημα

Ο επικεφαλής του υποστηριζόμενου από το Ιράν Λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σε διάγγελμά του στη Βηρυτό πως ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον στόχος ως αντίποινα για τη “δολοφονία” του Σολεϊμάνι και του υπαρχηγού της ιρακινής σιιτικής οργάνωσης Χάσντ αλ-Σάαμπι Άμπου Μάχντι αλ-Μουχάντις. “Ο αμερικανικός στρατός τους σκότωσε και αυτός θα πληρώσει το τίμημα”, είπε ο Νασράλα και διευκρίνησε ότι δεν πρέπει να πληγούν Αμερικανοί πολίτες, καθώς “δεν ευθύνονται για τις ενέργειες της Κυβέρνησής τους”.

Τεράστιο πλήθος στην κηδεία του Σολεϊμάνι στο Ιράν

Η σορός του Σολεϊμάνι έφτασε την Κυριακή στο Ιράν και στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέσθηκε στην πόλη Αχβάζ παραβρέθηκε ένα μεγάλο πλήθος δεκάδων χιλιάδων Ιρανών πολιτών. Ακολούθως η σορός μεταφέρθηκε στο Μασντάντ και τη Τεχεράνη, ενώ τη Δευτέρα θα μεταφερθεί στην ιερή πόλη Κομ για να εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα και την Τρίτη θα καταλήξει στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ιρανού στρατιωτικού, το Κερμάν.

Δείτε εδώ εναέρια πλάνα από το πλήθος που συγκεντώθηκε στο Αχβάζ: