Από το Kappa Newsdesk
Στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη ο Προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ το αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό σχέδιο ειρήνευσης για την Παλαιστίνη, σε ειδική εκδήλωση στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Το σχέδιο που φέρει τον τίτλο “Ειρήνη για την ευημερία”, και το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε “win-win” και “συμφωνία του αιώνα”, αποτελείται από δυο μέρη, ένα πολιτικό που περιλαμβάνει την αναδιανομή των εδαφών, τις πρόνοιες για την ασφάλεια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, και ένα οικονομικό που περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα προς τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία του νέου κράτους μαζί με μεγάλες επενδύσεις.
Το σχέδιο αποδέχθηκε ενθουσιωδώς ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, αποκαλώντας το “τη σημαντικότερη στιγμή μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ”, ενώ ο ηγέτης των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς το απέρριψε με οργή, αποκαλώντας το “ανοησία”. “Λέμε 1.000 όχι στη ‘Συμφωνία του αιώνα'”, δήλωσε ο Αμπάς, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Δυτική Όχθη, και κάλεσε τους Παλαιστινίους να αντισταθούν στο σχέδιο “με ειρηνικά μέσα”. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τις παλαιστιανικές παρατάξεις να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εναντιωθούν ενωμένοι στο σχέδιο Τραμπ.

Το σχέδιο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ όλων των εποικισμών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη, όπως και του συνόλου της κοιλάδας του Ιορδάνη, αποκλείοντας έτσι τα παλαιστιανιακά εδάφη από τα σύνορα με την Ιορδανία. Αποκλείει επίσης τη δημιουργία της πρωτεύουσας του Παλαιστινιανού κράτους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπως είναι το ιστορικό αίτημα των Παλαιστινίων, και προτείνει να ορισθεί σε ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ έξω από το τείχος της Δυτικής Όχθης. Για το ιστορικό τέμενος αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, το σχέδιο προβλέπει την ύπαρξη πρόσβασης στους Παλαιστίνιους να το επισκέπτονται, υπό την ευθύνη της ασφάλειας από το Ισραήλ.
Για τη Γάζα το σχέδιο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και αφοπλισμό του και τη δημιουργία ενός τούνελ τράνζιτ για την συγκοινωνία των Παλαιστινίων με τις υπόλοιπες Παλαιστινιακές περιοχές. Δίδεται δε μια προθεσμία τεσσάρων ετών στους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν το σχέδιο και μέχρι τότε το Ισραήλ δεσμεύεται να μην εγκαταστήσει νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σήμερα παραπέμφθηκε σε ποινική δίκη για διαφθορά, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, όπου θα προτείνει την επίσημη προσάρτηση στο κράτος του Ισραήλ όλων των εποικισμών της Δυτικής Όχθης, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει νέες σφοδρές αντιδράσεις από τους Παλαιστινίους.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι διεθνείς αντιδράσεις στο σχέδιο Τραμπ είναι μέχρι στιγμής ανάμεικτες, με τη Βρετανία να σπεύδει να αποδεχτεί πλήρως την αμερικανική πρόταση, ενώ η Αίγυπτος κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους “να διαπραγματευθούν” επί τη βάση του σχεδίου. Σφοδρή ήταν η αντίθεση της Τουρκίας, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι “το σχέδιο γεννήθηκε νεκρό”, καθώς έχει σκοπό την “κλοπή παλαιστινιακών εδαφών” και τον τερματισμό της λύσης των δυο κρατών”. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χαιρέτησαν τις “διαρκείς προσπάθειες των ΗΠΑ για ειρήνευση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους”, και χαρακτήρισαν το σχέδιο “σημείο εκκίνησης” για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στα δυο μέρη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει την πρόταση, ενώ ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε έκκληση για μια λύση που θα βρίσκει σύμφωνα και τα δυο μέρη.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της πρότασης Τραμπ:
Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Βενιαμίν Νετανιάχου: