Φως στο τούνελ της διεύρυνσης για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Από το Kappa Newsdesk

Προς άρση του αδιεξόδου στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία φαίνεται να βαδίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η Γαλλίδα Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν με τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβέρ Βάρχελι.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα Υπουργό, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την πρότασή της για την αναμόρφωση του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποψήφιων κρατών και η ενημέρωση που έλαβε από τον Επίτροπο καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα γαλλικά αιτήματα. “Υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία η Γαλλία ζητά εδώ και χρόνια και βλέπουμε ότι η Επιτροπή μπόρεσε να εργασθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο σε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε η Μονσαλέν και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως “η ενημέρωση που θα έχουμε την Τετάρτη από τον Επίτροπο θα δείξει πως έχουμε αλλαγή της μεθοδολογίας, και θα έλεγα ακόμη αλλαγή παραδείγματος”.

Η υπόθεση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γαλλία έθεσε βέτο τον περασμένο Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητώντας την αλλαγή της μεθόδου και του πλαισίου βάσει των οποίων διαξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις. Το βασικό αίτημα της Γαλλίας αφορά στη δυνατότητα να γίνεται ανάκληση των εγκεκεριμένων κεφαλαίων ένταξης σε περίπτωση που ένα υποψήφιο κράτος-μέλος οπισθοδρομήσει σε ζητήματα κράτους δικαίου, διαφθοράς και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιώμάτων.

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες και ισχυρή πίεση από τη Γερμανία και άλλες χώρες, φαίνεται πως έχει βρεθεί πλέον μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Η Μονσαλέν όμως προειδοποίησε πως προκειμένου να υπάρξει άρση του αδιεξόδου (και του γαλλικού βέτο) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα πρέπει τα κράτη-μέλη να δώσουν πολύ σύντομα την έγκρισή τους στη νέα μεθοδολογία. Η Γαλλίδα Υπουργός επέστησε επίσης την προσοχή ότι η άρση του γαλλικού βέτο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την έγκριση της αλλαγή στη μεθοδολογία για τια ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά και στην πραγματική πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις δυο βαλκανικές χώρες. “Βάσει της έκθεσης προόδου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Μάρτιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις”, δήλωσε η Μονσαλέν.