Οι ΗΠΑ διέκοψαν τις κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία με κατασκοπευτικά drone

Από το Kappa Newsdesk

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διέκοψαν το πρόγραμμα συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των κατασκοπευτικών drone, ύστερα από την τουρκική εισβολή στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το πρόγραμμα διεκόπη οριστικά με απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης, καταδεικνύοντας την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δυο συμμαχικών κρατών μετά την μονομερή απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλλουν τα τουρκικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία.

Το πρόγραμμα επιχειρήσεων με αμερικανικά drone είχε ως έδρα την αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και είχε ως κύριο στόχο τις δυνάμεις της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης PKK, η οποία δρα στην ανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ και είχε ξεκινήσει το 2007. Τα drone τύπου MQ-1B Predator της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχαν στις κοινές τουρκοαμερικανικές επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να εκτελούν κατασκοπευτικές αποστολές αλλά και να πλήττουν επίγειους στόχους με μεγάλη ακρίβεια, αφού μπορούν να φέρουν δυο πυραύλους AGM-114 Hellfire.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Reuters, λέγοντας πως βάσει πάγιας διαταγής δεν σχολιάζει θέματα που άπτονται με τον τομέα των πληροφοριών. Τουρκικός αξιωματούχος όμως επιβεβαίωσε πως το κοινό αμερικανοτουρκικό αμυντικό πρόγραμμα έχει διακοπεί. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν εδώ και μερικά χρόνια στρατιωτικά drone εγχώριας παραγωγής, τα οποία κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία Baykar Defense, η οποία ανήκει εν μέρει στον Σέλτζουκ Μπαϊρακτάρ, γαμβρό του Ερντογάν. Συμπτωματικά (;) τα τουρκικά drone ονομάζονται Bayraktar.