Ισχυρή στήριξη από την ΕΕ στην ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης Αλβανίας

Από το Kappa Newsdesk

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η διεθνής διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης Αλβανίας, καθώς υπερκαλύφθηκε ο αρχικός στόχος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και συγκεντρώθηκε ποσό 1,15 δισεκατομμυρίων. Η διάσκεψη οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνεισέφερε πάνω από το ένα τρίτο των χρημάτων.

Σημαντική θεωρείται και η συνεισφορά της Ελλάδας, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, καθώς συνεισέφερε ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από πολλές ισχυρότερες οικονομικά χώρες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης πως “σήμερα η διεθνής κοινότητα στάθηκε αλληλέγγυα προς την Αλβανία. Το ένα τρίτο των συνολικών δωρεών προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων”. “Όλη η Ένωση κινητοποιήθηκε για μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της ηπείρου μας, και ελπίζω και είμαι πεππεισμένη ότι κάποια μέρα θα είναι και μέρος της Ένωσής μας. Ο λαός της Αλβανίας γνωρίζει ότι ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τώρα περισσότερο από ποτέ”, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράφουν το μνημόνιο κατανόησης για τη διαχείριση των δωρεών (17/2/2020) [Φωτό: Ευρωπαϊκή Ένωση]

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε πως το αποτέλεσμα της διάσκεψης ξεπέρασε ακόμη και “την πιο τρελή φαντασία μας” και πως νοιώθει και ο ίδιος αλλά και ο αλβανικός λαός “τεράστια ευγνωμοσύνη” προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρό της αλλά και προς τους δωρητές.

Από πλευράς δωρητών τη μεγαλύτερη συνεισφορά κατέθεσε η Γαλλία με 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία με 65 εκατομμύρια, η Τουρκία με 46,3 εκατομμύρια, η Γερμανία με 11 εκατομμύρια, η Ελβετία με 9 εκατομμύρια και δεκάδες άλλες χώρες με μικρότερα ποσά.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των χρημάτων

Η μεγαλύτερη ανησυχία των δωρητών πριν από τη διάσκεψη αφορούσε στον τρόπο διαχείρισης των δωρεών, δεδομένης της εκτεταμένης διαφθοράς που επικρατεί στην Αλβανία, σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης αλλά και του ιδιωτικού φορέα. Για την αποφυγή διασπάθισης των χρημάτων υπογράφηκε ένα ειδικό μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην αλβανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα, με το οποίο θα εφαρμοστούν κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας ως προς τη διαχείρηση των δωρεών.