Από το Kappa Newsdesk
Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης αποφάσισε τη Δευτέρα τη συγκρότηση ναυτικής αποστολής στη Μεσόγειο για την εφαρμογή και επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της πρόσφατης Συνόδου του Βερολίνου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως “η νέα αυτή επιχείρηση θα περιλαμβάνει εναέρια, δορυφορικά και θαλάσσια μέσα” και θα συγκροτηθεί σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας την Επιχείρηση Σοφία που λήγει τυπικά στα μέσα Μαρτίου αλλά που στην πράξη έχει σταματήσει από το καλοκαίρι του 2019.
Για την επιχείρηση είχε σοβαρές αντιρρήσεις η Αυστρία, η οποία θεωρεί ότι η Επιχείρηση Σοφία αποτέλεσε στην πράξη “παράγοντα έλξης” (“pull factor”) παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, καθώς τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία είναι υποχρεωμένα βάσει του διεθνούς δικαίου να διασώζουν τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Τελικά οι αντιρρήσεις της Αυστρίας κάμφθηκαν μετά τον καθορισμό της νέας επιχείρησης ως στρατιωτικής και όχι ως ανθρωπιστικής, όπως ήταν η Επιχείρηση Σοφία. Οι Υπουργοί της ΕΕ μάλιστα συμφώνησαν ότι εάν φανεί ότι η επιχείρηση λειτουργεί ως pull factor, τότε θα μπορούν να αποσυρθούν τα πολεμικά πλοία της ΕΕ από τη σχετική περιοχή.
Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης θα συμφωνηθούν από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ μέσα στις επόμενες εβδομάδες και στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την επιχείρηση, αφού θα έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Εμπάργκο μόνο στα χαρτιά
Το εμπάργκο προμήθειας όπλων προς τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την απόφαση 1970 του 2011 αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη, αφού δεν υπήρξε διεθνής πρωτοβουλία για την εφαρμογή του. H Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες έχουν παραβιάσει συστηματικά το εμπάργκο όπλων, προμηθεύοντας με πολεμικό υλικό τις δυνάμεις της “Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας” και τον Λιβυκό Στρατό αντίστοιχα. Στη Σύνοδο του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων, αλλά ακόμη και πρόσφατα υπήρξαν αναφορές για αποστολές όπλων και ισλαμιστών μαχητών από την Τουρκία προς την Τρίπολη. Η βοηθός ειδική απεσταλμένη για τη Λιβύη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφανι Γουίλιαμς δήλωσε την Κυριακή πως η υπόθεση του εμπάργκο όπλων “έχει καταντήσει αστείο” και πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δείτε εδώ τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ: