Ενόχληση Ερντογάν για την αθώωση των διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί

Από το Ahval News

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του την Τετάρτη για την αθώωση από δικαστήριο στη Σηλυβρία του μαικήνα και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα και οκτώ άλλων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών από τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

“Οι χθεσινές εξελίξεις μας έκαναν να θυμηθούμε για άλλη μια φορά τα γεγονότα του Γκεζί”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματός του AKP. “Τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τις ευαισθησίες για τα δέντρα και το περιβάλλον μετατράπηκαν σε μια εξέγερση ενάντια στο κράτος και το έθνος”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί δεν διέφεραν από μια απόπειρα πραξικοπήματος ή μια τρομοκρατική επίθεση και είπαν ότι κάποιοι κατηύθυναν τους νέους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που διοργανώθηκαν κατά της πολεοδόμησης του πάρκου που βρισκόταν κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο και Ιούνιο του 2013 και οι οποίες συντάραξαν την Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ατόμων.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί ήταν “ένα σόου που οργανώθηκε από ένα άτομο που ήταν πράκτορας του PKK. Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλλον αναφερόταν στον Σίρι Σουρέγια Οντέρ, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει τους δήμαρχους της Κωνσταντινούπολης να κόψουν τα δέντρα στο Πάρκο Γκεζί στην αρχή των διαμαρτυριών.

“Δεν είχε τίποτε το αθώο αυτή η ιστορία”, είπε Ερντογάν και πρόσθεσε πως “κάποιοι που συνδέονται με τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν μια εξέγερση, όπως αυτές που έγιναν σε άλλες χώρες, οι οποίες είχαν υποστηριχθεί από τον Τζορτζ Σόρος”. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόταν στο βασικό επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής στη δίκη, σύμφωνα με το οποίο ο ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας ήταν στο επίκεντρο μιας συνομωσίας που είχε στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης του Ερντογάν μέσω μαζικών διαδηλώσεων.

Ο επικεφαλής των συνωμοτών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ο Οσμάν Καβάλα, τον οποίο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν “Σόρος της Τουρκίας”. Ο Καβάλα συμμετείχε επί σειρά ετών στη συμβουλευτικό επιτροπή του τουρκικού υποκαταστήματος του Ιδρύματος Open Society του Σόρος. Ο ιδρυτικός διευθυντής του τουρκικού υποκαταστήματος του Ιδρύματος Αλί Χακάν Αλτινάι και η επικεφαλής του οργανισμού το 2013 Γκιοκτσέ Τουλιούογλου ήταν επίσης μεταξύ των 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση. “Το τουρκικό πόδι του [Σόρος] ήταν μέσα στη χώρα αλλά προσπάθησαν να το απαλλάξουν χθες με ένα δικαστικό ελιγμό”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύλληψη εκ νέου του Καβάλα

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση του Καβάλα σε σχέση με δικαστική έρευνα για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είναι επίσης διεθνούς φήμης ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας. Ο Καβάλα, ο οποίος παρέμενε προφυλακισμένος για 840 ημέρες, αναμένεται να οδηγηθεί την Τετάρτη σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα προφυλακιστεί εκ νέου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι υποστηρικτές του Καβάλα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση για την εκ νέου σύλληψη του Τούρκου φιλάνθρωπου. “Λένε ότι το δικαστικό σύστημα εξέδωσε μια σωστή ετυμηγορία όταν βγαίνει μια απόφαση που τους αρέσει, αλλά διαμαρτύρονται όταν βγαίνει μια απόφαση που δεν τους αρέσει. “Το δικαστήριο αθωώθηκε κάποιους από αυτούς [τους κατηγορουμένους για το Πάρκο Γκεζί], και έβγαλε αυτήν την απόφαση για τον Καβάλα. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εκτεταμένη επιρροή πάνω στο δικαστικό σώμα. Μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που ξεκίνησε να ισχύει τον Ιούνιο του 2018, ο Ερντογάν μπορεί να διορίσει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ένα όργανο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αποφασίζει για το διορισμό, την απόλυση και τη μετάθεση δικαστών και εισαγγελέων. Το συμβούλιο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε απολύσει 3.926 δικαστές και εισαγγελείς σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις του για την έρευνα σε 688 επιπλέον μέλη του δικαστικού σώματος που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, που φέρεται από την Κυβέρνηση Ερντογάν ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.