Από το Kappa Newsdesk
Για δεύτερη συνέχομενη ημέρα τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωσαν μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών λόγω των σοβαρών ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στη διεθνή οικονομία και το εμπόριο η επιδημία του κορονοϊού COVID-19.
Η αρχή έγινε με το Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,3%, ενώ η πτώση συνεχίστηκε στην Ευρώπη, με τον δείκτη DAX-30 στη Φρανκφούρτη να σημειώνει πτώση 1,9%, ο CAC-40 στο Παρίσι επίσης -1,9%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 1,4%, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,9%. Εξαίρεση αποτέλεσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο ανέκαμψε από τη χθεσινή κατάρρευση και έκλεισε με κέρδη 1,9%.
Το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του δείκτη Dow Jones
Στην Νέα Υόρκη οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τον βασικό δείκτη Dow Jones Industrial Average να σημειώνει το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του, συσσωρεύοντας απώλειες 1.910 μονάδες μέσα σε δυο ημέρες. Η πτώση για τον DJIA ήταν της τάξεως του 3,1%, ενώ ο δείκτης S&P έπεσε κατά 3% και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,8%. Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του δείκτη S&P 500 απωλέσθηκε συνολική χρηματιστηριακή αξία ίση με 1,7 τρισεκατομμύρια δολλάρια μέσα σε δύο ημέρες.
Παράλληλα, μεγάλη πτώση σημείωσε το επιτόκιο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πέφτοντας στο 1,32%, το οποίο είναι ιστορικό χαμηλό. Το πετρέλαιο σημείωσε νέα πτώση, με την τιμή του Brent να πέφτει στα 54,3 δολλάρια το βαρέλι, ή 2,6%. Ο χρυσός πάντως υποχώρησε από τη χθεσινή υψηλή τιμή μηνών και σημείωσε πτώση 2,4% στα 1.636 δολλάρια η ουγγιά.
“Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει”
Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές και τους αναλυτές είναι πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιό θα είναι το εύρος της επίπτωσης της επιδημίας πάνω στην πραγματική οικονομία. Ο γνωστός αναλυτής Μοχάμεντ ελ-Εριάν δήλωσε πως αυτή η χρηματιστηριακή πτώση “είναι διαφορετική” από τις άλλες, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί με τεχνικούς όρους και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει.
Δείτε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το BBC: