Όλοι εναντίον του Σάντερς

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Εντείνεται η μάχη στο στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές στην Νότια Καρολίνα και μόλις μια εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση της “Σούπερ Τρίτης”, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Εχθές το βράδυ διεξήχθη στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνα ακόμη ένα τηλεοπτικό debate ανάμεσα στους υποψήφιους και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς βρέθηκε στο στόχαστρο των ανθυποψηφίων του, μετά το προβάδισμα που έχει πλέον λάβει με τη σαρωτική νίκη του στην Νεβάδα. Η κριτική που δέχθηκε ο Σάντερς κινείται σε τρεις άξονες: α) στο ότι δεν έχει θεωρητικά πολλές πιθανότητες να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, β) στο ότι οι προτάσεις πολιτικής που καταθέτει είναι πολύ ακραίες, και γ) ότι έχει εκδηλώσει κατά καιρούς θετικά σχόλια για ολοκληρωτικά καθεστώτα και αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβεζ.

Ο Σάντερς αντεπιτέθηκε στους ανθυποψήφιους επικριτές του, λέγοντας πως “το κατεστημένο έχει φρικάρει” με την πορεία του στις προκριματικές εκλογές και επέμεινε στους χαρακτηρισμούς που είχε κάνει στο παραλθόν για τον Κάστρο και τον Τσάβεζ.

Τελευταία ευκαιρία του Μπάιντεν

Η αναμέτρηση του Σαββάτου στην Νότια Καρολίνα θεωρείται πως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του μέχρι πρότινος φαβορί Τζο Μπάιντεν να δείξει πως έχει ακόμη ελπίδες να κερδίσει το χρίσμα, καθώς η συγκεκριμένη πολιτεία του αμερικανικού Νότου θεωρείται ένα από τα προπύργιά του, καθώς στο τοπικό Δημοκρατικό Κόμμα μετέχει μεγάλος αριθμός Αφροαμερικανών, που θεωρείται προνομιακός δημογραφικός χώρος για τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Μια δημοσκόπηση όμως που δημοσιεύθηκε χθες φέρνει τον Σάντερς να προηγείται για πρώτη φορά μεταξύ των Αφροαμερικανών οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητων που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Εάν ο Σάντερς καταφέρει να νικήσει τον Μπάιντεν και στην Νότια Καρολίνα, τότε θα μετάσχει με σημαντικό πλεονέκτημα στην αναμέτρηση της “Σούπερ Τρίτης”, καθώς φαίνεται δύσκολο να απειληθεί από τον Μάικ Μπλούμπεργκ, την Ελίζαμπεθ Γουόρεν και τον Πιτ Μπούτιτζιτζ.

Τραμπ: “Η Ρωσία θέλει να κερδίσει [ο Σάντερς]”

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε το debate των Δημοκρατικών και το προβάδισμα του Σάντερς, γράφοντας στο Twitter πως “Η Ρωσία θέλει να κερδίσει” ο Σάντερς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας πως η Ρωσία παρεμβαίνει ήδη στην προεκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ προσπαθώντας να βοηθήσει τον Μπέρνι Σάντερς.

Πρόκειται όμως για ένα αντιφατικό σχόλιο, καθώς από τη μια πλευρά ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος εμποδίζει τον Σάντερς να κερδίσει το χρίσμα και από την άλλη αναγνωρίζει ότι η Ρωσία επιθυμεί μια νίκη του 78χρονου σοσιαλιστή. Άρα το “κατεστημένο” του Δημοκρατικού Κόμματος αντιστέκεται στα σχέδια της Ρωσίας;

Δείτε ολόκληρο το debate εδώ: