Ολική επαναφορά του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα των προκριματικών

Από το Kappa Newsdesk

Την εμφατική νίκη που χρειαζόταν για να επανέλθει δυναμικά στην κούρσα των προκριματικών του Δημοκρατικού Κόμματος κατάφερε το Σάββατο ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνα.

Ο 77χρονος κεντρώος πολιτικός κατάφερε να κερδίσει το 48% των ψήφων των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου, ενώ ο επικεφαλής μέχρι χθες της κούρσας Μπέρνι Σάντερς συγκέντρωσε το 20% των ψήφων. Ο επιχειρηματίας Τομ Στάγιερ, ο οποίος είχε ποντάρει πολλά στη συγκεκριμένη πολιτεία, ήρθε τρίτος με το 11% των ψήφων και ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την καμπάνια του μετά από αυτό το αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Τρίτος ήρθε ο Πιτ Μπούτιτζιτζ που συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν έλαβε το 7% και η Έιμι Κλόμπουσαρ το 3%. Ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει περίπου 40 από τους 54 εκλέκτορες της πολιτείας, ο Σάντερς θα κερδίσει τους υπόλοιπους, ενώ κανείς άλλος υποψήφιος δεν αναμένεται να κερδίσει κάποιον εκλέκτορα.

Μαζική στήριξη στον Μπάιντεν από τους Αφροαμερικανούς

Μεγάλη στήριξη έλαβε ο Μπάιντεν από τους πολυάριθμους Αφροαμερικανούς του Δημοκρατικού Κόμματος στην Νότια Καρολίνα, ανάμεσα στους οποίους πήρε το 61% των ψήφων, ενώ ο Σάντερς πήρε το 17%. Θετικό όμως ήταν για το Μπάιντεν και το γεγονός ότι ήρθε πρώτος και ανάμεσα στους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος που ψήφισαν για πρώτη φορά σε προκριματική εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με το exit poll της αναμέτρησης, περίπου οι μισοί οπαδοί των Δημοκρατικών επιθυμούν επιστροφή στις πολιτικές της προεδρίας Ομπάμα, που αποτελεί και την κεντρική θέση της καμπάνιας του Μπάιντεν.

Σάντερς: Δεν μπορεί κανείς να κερδίσει όλες τις πολιτείες

Ο ηττημένος της βραδιάς Μπέρνι Σάντερς δήλωσε πως “δεν μπορεί κανείς να κερδίσει σε όλες τις πολιτείες” και πως “υπάρχουν πολλές πολιτείες και κανείς δεν θα τις κερδίσει όλες”. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν αναγνώρισε την ήττα της λέγοντας “είμαι η πρώτη που θα πει πως οι πρώτες τέσσερεις εκλογικές μάχες δεν πήγαν ακριβώς όπως ήλπιζα, αλλά η καμπάνια μου είναι φτιαγμένη για μακρύ αγώνα και προσβλέπουμε στις επόμενες μεγάλες αναμετρήσεις. Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος Μάικ Μπλούμπεργκ δεν πήρε μέρος στην εκλογή της Νότιας Καρολίνα.

Το βλέμμα στην “Σούπερ Τρίτη”

Οι διεκδικητές του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου ρίχνουν πλέον όλες τους δυνάμεις στην ιδιαίτερα κρίσιμη πολλαπλή αναμέτρηση της Τρίτης, όπου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 14 πολιτείες, μεταξύ των οποίων στην ιδιαίτερα σημαντική πολιτεία της Καλιφόρνια, ενώ ψηφίζουν και οι απόδημοι Δημοκρατικοί.

Ο Μπάιντεν κατεβαίνει στην “Σούπερ Τρίτη” με αναπτερωμένο ηθικό και με πολύ ισχυρή στήριξη ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς και τους μεγαλύτερης ηλικίας οπαδούς των Δημοκρατικών. Αυτή η βάση αναμένεται να τον βοηθήσει στις πολιτείες του Νότου, την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Τενεσί και το Τέξας. Ο 78χρονος σοσιαλιστής υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς έχει ισχυρή στήριξη στην πολυπληθή και ιδιαίτερα σημαντική πολιτεία της Καλιφόρνια, ενώ είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά στήριξης που έχει ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους.

Κρίσιμη είναι η “Σούπερ Τρίτη” για τους υπόλοιπους διεκδικητές, καθώς πιθανή αποτυχία μπορεί να τους θέσει ακαριαία εκτός μάχης. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η γερουσιαστής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απήχηση του Μάικ Μπλούμπεργκ, ο οποίος έχει διαθέσει ήδη το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων δολλαρίων στην προεκλογική του καμπάνια.

Δείτε την ομιλία του Τζο Μπάιντεν σε οπαδούς του στην Νότια Καρολίνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: