Η χειρότερη εβδομάδα στις διεθνείς αγορές μετά το 2008

Από το Kappa Newsdesk

Συνεχίστηκε την Παρασκευή για έβδομη συνεχή συνεδρίαση η μεγάλη πτώση των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με αφορμή τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στην οικονομία και το διεθνές εμπόριο. Ολοκληρώθηκε έτσι η χειρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα των τελευταίων 12 ετών, μετά δηλαδή τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης οι απώλειες ήταν και πάλι πολύ μεγάλες, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να κλείνει με πτώση 3,67%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3,18%, τον DAX-30 στη Φρανκφούρτη στο -3,86%, τον CAC-40 στο Παρίσι στο -3,38% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,58%. Στην Αθήνα διεξήχθη και πάλι μια ιδιαίτερα πτωτική συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 6,31%, ενώ οι Τράπεζες πρωταγωνίστησαν για ακόμη μια φορά στο καθοδικό ράλι, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση 7,86%.

Παρέμβαση της Fed

Η Wall Street πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με μεγάλη πτώση της τάξεως του 3% και μόλις στην τελευταία μισή ώρα πριν από το κλείσιμο περιορίστηκαν οι απώλειες και ο Dow Jones έκλεισε με πτώση “μόνο” 1,39%, ο S&P 500 έπεσε κατά 0,82%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%. Στον περιορισμό των απωλειών στην αμερικανική αγορά βοήθησε η Federal Reserve, η οποία παρενέβη με ανακοίνωση του Προέδρου της Τζερόουμ Πάουελ: “Τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Παρ’ όλα αυτά, ο κορωνοϊός προκαλεί υό διαμόρφωση κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα. Η Federal Reserve παρακολουθεί εκ του σύννεγυς τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις προοπτικές της οικονομίας. Θα κάνουμε χρήση των εργαλείων μας όπως πρέπει για να στηρίξουμε την οικονομία”.

Κοινή δράση των Κεντρικών Τραπεζών;

Η ανακοίνωση της Fed έδωσε έναυσμα σε προσδοκίες στους επενδυτές ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των μεγάλων οικονομιών ενδέχεται να παρέμβουν σύντομα για να προληφθεί περαιτέρω πτώση των αγορών αλλά και να στηριχθεί το διεθνές εμπόριο και οι εθνικές οικονομίες που κινδυνεύουν με το φάσμα της ύφεσης, λόγω της δραματικής πτώσης και της ζήτησης, και της προσφοράς, αλλά και της ανάσχεσης των επενδύσεων.