Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ σε πολίτες τρίτων χωρών

Από το Kappa Newsdesk

Σε απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτών τρίτων χωρών για περίοδο 30 ημερών προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης.

Το μέτρο είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου νέων φορέων του κορωνοϊού COVID-19 στις χώρες της ΕΕ και το ενέκρινε το Συμβούλιο, το οποίο δήλωσε στο ανακοινωθέν πως “προτεραιότητα αποτελεί η υγεία των πολιτών”.

Το Συμβούλιο καθόρισε τέσσερεις στόχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

1. Περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας

Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να αναζητήσει λύσεις για την απρόσκοπτη ροή του διασυνοριακού εμπορίου και εντός της ΕΕ και από και προς τρίτες χώρες.

2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού

Το Συμβούλιο θα ενισχύσει τις ενέργειες της Κομισιόν, α) για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, β) τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, γ) την προμήθεια προστατευτικού υλικού μέσω της διαδικασίας της πολιτικής προστασίας.

3. Ενίσχυση της έρευνας

Το Συμβούλιο ενθαρρύνει τις προσπάθειες που γίνονται για να ενισχυθεί η έρευνα, όπως η συγκρότηση Συμβουλευτικής Ομάδας για τον COVID-19. “Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρχει διαμοιρασμός των πληροφοριών και να εξελιχθεί ένα εμβόλιο, το οποίο να γίνει διαθέσιμο σε όσους το χρειάζονται. Θα υποστηρίξουμε ευρωπαϊκές εταιρείες για αυτόν τον σκοπό”.

4. Αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τις αποφάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα, και κάλεσαν την Ευρωομάδα να συνεχίσει να παρακολουθεί τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις να προσαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις μια συντονισμένη πρόταση πολιτικών για την συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση. “Υποστηρίζουμε τις διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της Ενιαίας Αγοράς, όπως της εφαρμογής  των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και τη χρήση των προνοιών ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός”, ανέφερε το Συμβούλιο. “Η Ένωση και τα κράτη-μέλη θα πράξουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υποστηριχθεί η γρήγορη ανάκαμψη, για το καλό των πολιτών μας”.

5. Επαναπατρισμός πολιτών της ΕΕ

Το Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηρίξει τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών από τρίτες χώρες και εξουσιοδότησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τέλος να αναβάλλουν το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης/27ης Μαρτίου και να πραγματοποιήσουν αντ’ αυτού μια ακόμη τηλεδιάσκεψη.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: