ΕΕ: Πράσινο φως για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και παλινωδίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έλαβε τελικά την Τρίτη την πολιτική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η απόφαση του Συμβουλίου βασίστηκε στις αναφορές που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των κριτηρίων έναρξης διαπραγματεύσεων από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την νέα μεθοδολογία διεξαγωγής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά την άρση του βέτο που είχαν προβάλλει η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία.

Το επίσημο κείμενο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα Τετάρτη από το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER II) στις Βρυξέλλες και θα λάβει την τελική του έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στο Twitter πως πρόκειται για μια σημαντική πολιτική συμφωνία. “Ένα σημαντικό βήμα για τις δυο χώρες, το οποίο στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε ολόκληρη την περιοχή σε αυτούς τους καιρούς. Μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον”, τόνισε ο Μισέλ.

Ντιμιτρόφ: Ευγνωμονούμε την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως ευγνωμονεί τους “Έλληνες φίλους και ειδικά τον Νίκο Δένδια για την υποστήριξη των προσπαθειών, όποτε χρειάστηκε, ώστε να φτάσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με ασφάλεια στον προορισμό”. “Ειλικρινής συνεργασία σε πνεύμα καλής γειτονίας, αμοιβαίας υποστήριξης, φιλίας και κατανόησης!”, τόνισε στην ανάρτησή του ο Ντιμιτρόφ.