Από το Kappa Newsdesk
Άρθρο-παρέμβαση δημοσίευσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς το βράδυ της Κυριακής, σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη διαχρονικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, στο πλαίσιο της κριτικής που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από κάποιες χώρες για το εύρος της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η ρήση του Σωκράτη “δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου” ακούγεται σήμερα περισσότερη αληθινή όσο ποτέ μέχρι τώρα, καθώς η παγκόσμια πανδημική κρίση έχει αναδείξει δυο ζητήματα. “Το πρώτο είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι. Ο ιός που μας πλήττει είναι αδιάκριτος. Δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική και εισοδηματική τάξη, θρησκεία ή πολιτισμό. Το δεύτερο είναι ότι κανείς από εμάς δεν είναι μόνος. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο εφόσον όλοι είμαστε απομονωμένοι στα σπίτια μας. Αλλά αυτό που έδειξε αυτή η κρίση, είναι ότι κάθε μας δράση έχει επιπτώσεις στους άλλους. Και απλά, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον”, σημειώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στη συνέχεια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρεται στη σταδιακή έναρξη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την πανδημία και η σύντομη συνειδητοποίηση, ότι η συντονισμένη πορεία δράσης είναι η μόνη πορεία προς τα μπροστά. “Επειδή δεν είμαστε μόνοι, επηρεαζόμαστε εξίσου, και μπορούμε να καταφέρουμε την επιτυχή καταπολέμηση αυτής της κρίσης, εάν εργαστούμε ατομικά και συλλογικά, για να προστατέψουμε τους πολίτες μας”, τονίζει ο Σχοινάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει τα κράτη-μέλη, αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. “Από τον συντονισμό των μέτρων στα σύνορα, την υποστήριξη των επαναπατρισμών πολιτών, την έναρξη κοινών διαδικασιών για προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού, την εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης βασικών αγαθών στην εσωτερική αγορά, την κινητοποίηση μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής στήριξης και τη χαλάρωση των κανόνων για τον προϋπολογισμό και τις κρατικές ενισχύσεις, δεν παραλείπουμε τίποτα”, αναφέρει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
“Οι πολίτες ήταν ακόμα πιο γρήγοροι στην ευρηματικότητα. Όπως οι άνθρωποι στη βαυαρική πόλη του Μπάμπεργκ που ανέβηκαν στις στέγες τους και άνοιξαν τα παράθυρά τους για να τραγουδήσουν το Bella Ciao σε αλληλεγγύη προς την Ιταλία. Όπως η ισπανική αστυνομία που έκανε καντάδα στους αποκλεισμένους κατοίκους της Μαγιόρκα. Όπως οι βελγικές αστυνομικές σειρήνες έστειλαν ένα χαιρετισμό μιας ώρας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Και όπως οι χωρικοί του Έβρου καλωσορίζουν τους αξιωματικούς της Frontex, οι οποίοι άφησαν τα σπίτια τους εν μέσω της πανδημίας για να βοηθήσουν στην προστασία των κοινών εξωτερικών μας συνόρων. Όλα ακούγονται συντονισμένα στον ήχο της αλληλεγγύης ανάμεσα στους Ευρωπαίους. Ο τρόπος ζωής μας μπορεί να έχει επηρεαστεί, αλλά οι αξίες που τη θεμελιώνουν δεν έχουν επηρεαστεί”, σημειώνει ο Σχοινάς.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνεχίζει αναφέροντας πως η κρίση αυτή μας υπενθύμισε κάτι που είχαμε παραμελήσει. “Οι μεμονωμένες πράξεις δεν λειτουργούν, η συμπόρευση βελτιστοποιεί τις πιθανότητές μας να νικήσουμε αυτό το κακό”, προβλέποντας ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν διαφορετικά συμπεράσματα. “Θα διασπείρουν fake news και θεωρίες συνωμοσίας και θα προσπαθήσουν να ξηλώσουν τους αρμούς που μας ενώνουν. Δεν είναι η πρώτη φορά. Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορούσε να επιβιώσει από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Ήταν λάθος τόυτε και είναι λάθος και τώρα”, τονίζει με έμφαση ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Καταλήγοντας στο άρθρο του Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνει πως είμαστε στην αρχή αυτής της κρίσης και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει ακόμη περισσότερα, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. “Αλλά η ταπεινή μου ελπίδα είναι ότι τελικά αυτή η κρίση θα χρησιμεύσει για να φέρει τα κράτη-μέλη της ΕΕ πιο κοντά στη συνειδητοποίηση ότι οι μοίρες μας παραμένουν αλληλένδετες. Ότι μπορούμε όλοι να λάβουμε υπόψη την προειδοποίηση του Σωκράτη και να αναγνωρίσουμε ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, παρά μόνο επιδιώκοντας να γίνουμε καλύτεροι». Και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το επίκεντρο ενός προβλήματος, αλλά ως επίκεντρο αλληλεγγύης”, τονίζει στο τέλος του άρθρου του ο Μαργαρίτης Σχοινάς.